Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Επερώτηση στη Βουλή:Πρόβλημα στέγασης φοιτητών στο Ιόνιο


Στην επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Κέρκυρας ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους σχετικά με το πρόβλημα στέγης των φοιτητών του Ι. Πανεπιστημίου, απάντησε η υφ. Παιδείας και αναφέρθηκε στο μέλλον του ΕΙΝ:

Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω λέγοντας ότι το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας θα μετεξελιχθεί σε έναν Οργανισμό, ο οποίος θα παρέχει επιτελικής φύσεως συμβουλευτικές υπηρεσίες με πρότυπα, με στήριξη, με προδιαγραφές, έτσι ώστε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που θέλουν να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνει ο νέος νόμος και να κάνουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ούτως ώστε να παράσχουν με ευέλικτο και διαφανή τρόπο φοιτητική και σπουδαστική μέριμνα, να μπορούν να το κάνουν. Είναι μπροστά μας όλα αυτά. Το Υπουργείο Παιδείας και ο νόμος που ψηφίσαμε έχουν μεριμνήσει έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το ΕΙΝ, μέχρι να οριστούν τα νέα όργανα που προβλέπει ο νόμος.


Αποκαλυπτική η απάντηση της υφ. Παιδείας στον Μπ. Χαραλάμπους για το πρόβλημα στέγης των φοιτητών του Ι. Πανεπιστημίου. «Ήταν απόφαση της Συγκλήτου», δήλωσε πολλάκις στη Βουλή.

Στην επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Κέρκυρας ζήτησε να μάθει γιατί από το 1.200.000 ευρώ το Πανεπιστήμιο βρέθηκε να διαθέτει μόλις 193.000 ευρώ για την στέγαση των φοιτητών του, για να λάβει την απάντηση της Ε. Χριστοφιλοπούλου, ότι το κράτος δίνει επιχορηγήσεις στα Πανεπιστήμια κι εκείνα τη διαχειρίζονται όπως νομίζουν. Το μπαλάκι στην Σύγκλητο από την αρμόδια υφυπουργό για τη δραματική μείωση του κονδυλίου στο 1/10 με την κατάληξη «όλοι κρινόμαστε. Κι οι Πανεπιστημιακές Αρχές κρίνονται»...

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο με την ερώτηση του κ. Χαραλάμπους και την απάντηση της υφυπουργού Παιδείας στη Βουλή:


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κυρία Υφυπουργέ, οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου –τουλάχιστον ένας μεγάλος αριθμός- που έμεναν στα ξενοδοχεία, όταν ήρθαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου να δώσουν στην εξεταστική, βρέθηκαν μπροστά σε μία μεγάλη, αλλά δυσάρεστη, έκπληξη. Βρήκαν απαγορευμένη την είσοδο στα δωμάτια, στα οποία έμεναν.

Τι είχε συμβεί; Στη βράση του καλοκαιριού, στην καρδιά του καλοκαιριού, στις 13 Ιουλίου, συνήλθε η Σύγκλητος, η οποία πήρε απόφαση ότι όλοι οι φοιτητές που έμεναν στα ξενοδοχεία, εκτός από τους εβδομήντα περίπου που μένουν στην υποτυπώδη φοιτητική εστία του Ιονίου Πανεπιστημίου, δεν θα μπορούσαν να μείνουν στα ξενοδοχεία για το μήνα Σεπτέμβρη. Ουσιαστικά, ένας ακόμα μεγάλος ταξικός, σχεδόν ανυπέρβλητος φραγμός, υψώθηκε μπροστά τους.

Γιατί συνέβη αυτό; Αυτό συνέβη, κυρία Υφυπουργέ, γιατί πριν από δύο χρόνια, τα ποσά που δίνονταν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη στέγαση των φοιτητών ήταν 1.200.000 ευρώ, πέρυσι ήταν 850.000 ευρώ και φέτος βρεθήκαμε μπροστά στο τεράστιο ποσό των 193.000 ευρώ που δίνονται για τη στέγαση των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έτσι και τον Οκτώβρη ουσιαστικά, περίπου διακόσιοι πενήντα φοιτητές, από τους πεντακόσιους είκοσι που στεγάζονταν πέρυσι σε δωμάτια ξενοδοχείων, δεν θα μπορούν να στεγαστούν.

Καταλαβαίνετε, το έχουμε πει και το ξαναλέμε, ότι τα παιδιά αυτά, οι φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου που προέρχονται κύρια από λαϊκές, εργατικές οικογένειες, που δέχονται απανωτά χτυπήματα με αφορμή και δικαιολογία την οικονομική κρίση, αν δεν έχουν δωρεάν στέγαση, δωρεάν σίτιση και βέβαια όλα αυτά που εμείς λέμε και εννοούμε δωρεάν παιδεία, είναι πέρα από βέβαιο ότι ουσιαστικά θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Σας ρωτούμε τι άμεσα μέτρα θα πάρετε, ούτως ώστε κανένας φοιτητής του Ιόνιου Πανεπιστημίου να μην μείνει άστεγος, κανένας φοιτητής του Ιόνιου Πανεπιστημίου για οικονομικούς λόγους να μην μπορέσει να δώσει την εξεταστική του Σεπτέμβρη.

Και βέβαια τι μέτρα θα παρθούν, ούτως ώστε επιτέλους να γίνει και στην Κέρκυρα μία σύγχρονη φοιτητική εστία, ούτως ώστε να μπορεί να στεγάσει του φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου και να μην αναγκάζονται -όσοι μπορούν βέβαια- να συστεγάζονται μέσα σε άθλια δωμάτια ξενοδοχείων της Κέρκυρας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Χαράλαμπο Χαραλάμπους.

Παρακαλείται η Υφυπουργός, κυρία Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, να λάβει το λόγο για να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.

Ορίστε κυρία Χριστοφιλοπούλου και παρακαλώ να μείνετε εντός του χρόνου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εντός του χρόνου θα μείνω.

Να διασαφηνίσω καταρχήν ότι η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών αποτελεί ένα πάρα πολύ σπουδαίο τμήμα της πολιτικής για τη φοιτητική μέριμνα, η οποία σε συνδυασμό με την πολιτική για τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα, είναι πολύ σοβαρή παράμετρος για όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Γι’ αυτό στο νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε υπάρχουν διατάξεις οι οποίες, θα έλεγα, εκσυγχρονίζουν το όλο πλαίσιο και με αυτά που θα σας πω, αγαπητέ συνάδελφε, νομίζω ότι και το μεταβατικό διάστημα μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, που θα έχουμε την εκλογή και τη σύσταση των νέων οργάνων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, θα υπάρξει μία ομαλή μετάβαση από το ένα στο άλλο πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως η φοιτητική μέριμνα αφορά τους φοιτητές εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη και στη σημερινή εποχή της στενότητας των πόρων είναι πολύ σημαντικό να σεβόμεθα το κάθε ευρώ. Κάθε εποχή είναι σημαντικό να σεβόμεθα το κάθε ευρώ δημόσιου χρήματος που δαπανάται, γιατί δεν είναι δωρεάν το δημόσιο χρήμα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη.

Θέλω καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, κύριε συνάδελφε, από το Υπουργείο Παιδείας δίδεται προς τα ιδρύματα. Από κει και πέρα, το κάθε ίδρυμα αποφασίζει για το ποσό το οποίο θα δεσμεύσει για τη φοιτητική μέριμνα. Άρα είναι θέμα αποφάσεων, όπως κι εσείς είπατε, των συγκλήτων. Τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοικούμενα και τώρα και με το νέο νόμο που περάσαμε θα είναι ακόμα περισσότερο αυτοδιοικούμενα. Άρα εκείνα ορίζουν ποιους φοιτητές και τι είδους φοιτητική μέριμνα θα παράσχουν.

Ωστόσο, πρέπει να σας πω -γιατί εδώ πρέπει να τα λέμε όλα και μπορώ να σας δώσω και νούμερα- ότι βεβαίως υπήρξαν και περικοπές στις επιχορηγήσεις των πανεπιστημίων. Ήρθαμε σε επαφή και σε διάλογο με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και οι περικοπές αυτές αποφασίστηκαν με βάση πρόταση των ιδίων, γιατί η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ήταν να υπάρξουν κριτήρια, να γίνουν μεν οριζόντια, αλλά ελήφθησαν υπ’ όψιν οι δυνατότητες που είχαν ορισμένα ιδρύματα από τα αποθεματικά που είχαν προηγούμενων ετών.

Πρέπει λοιπόν να σας πω, ότι όντως υπήρξε μείωση στη γενική επιχορήγηση. Το τι κατανέμεται προς τη μέριμνα, επαναλαμβάνω, είναι αποφασιστική αρμοδιότητα του πανεπιστημίου και όχι του Υπουργείου.

Όντως το 2011 επιχορηγήθηκε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το ποσό των 2 εκατομμυρίων 600 χιλιάδων ευρώ, έναντι του ποσού των 3 εκατομμυρίων 520 χιλιάδων ευρώ. Θέλω όμως να σας επισημάνω ότι η μείωση αυτή επήλθε όχι μόνο από το γεγονός των περικοπών που έγιναν παντού και υπήρξε μέριμνα να μην είναι αυτές πολύ σοβαρές περικοπές. Αυτή ήταν από τις πιο σοβαρές με δεδομένο ότι υπήρχε ένα μεγάλο σχετικά ταμειακό υπόλοιπο, 5 εκατομμύρια 600 χιλιάδες ευρώ.

Με τα ταμειακό, λοιπόν, υπόλοιπο των 5.600.000 ευρώ, θεωρώ ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Σύγκλητος και οι πρυτανικές αρχές θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν.

Στο δεύτερο μέρος της απάντησής μου, κύριε Πρόεδρε, θα αναφέρω στοιχεία που δεν πρόλαβα για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και για την εστία και αφού ακούσω και τον κύριο συνάδελφο.

Ευχαριστώ πολύ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κυρία Υφυπουργέ, απλά σαν επισήμανση θα ήθελα να σας πω και ότι και τα 120 δισεκατομμύρια που αφειδώς δίνουν οι κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας πριν, αλλά και η δική σας τώρα στους τραπεζίτες, είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Και το 1 εκατομμύριο που καθημερινά πληρώνουμε για να διατηρεί η χώρα μας στρατεύματα εκτός συνόρων, είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Κυρία Υφυπουργέ, ήθελα να σας πω ότι ναι μεν τα χρήματα κατανέμονται, όπως είπατε, από τη Σύγκλητο, αλλά αν είδατε στην ερώτησή μας εμείς τη θεωρούμε, αν θέλετε, συνένοχη της ταξικής πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και η Κυβέρνηση γενικότερα, γιατί την ίδια στιγμή που μειώνει περίπου στα 190.000 ευρώ τη στέγαση των φοιτητών, εγκρίνει κονδύλια 100.000 ευρώ για ταξίδια της Συγκλήτου και ίσως και των άλλων πανεπιστημιακών και 140.000 για να διαφημίζει το σύγχρονο της αγοράς Πανεπιστήμιο, το Ιόνιο και να το κάνει ελκυστικό.

Εμείς, κυρία Υφυπουργέ, λέμε τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν και όσο σκληρή και αν είναι η πραγματικότητα.

Είπατε ότι με το νέο νόμο-πλαίσιο εκσυγχρονίζετε γενικότερα την παιδεία. Εμείς όταν ακούμε για «εκσυγχρονισμό» στις μέρες μας, ουσιαστικά κουμπωνόμαστε. Ξέρουμε τι εννοείτε, όπως ξέρουμε ότι με αυτόν το νόμο-πλαίσιο υψώνονται τεράστιοι ταξικοί φραγμοί για να σπουδάσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Ξέρουμε ότι η προσπάθεια είναι το νέο πανεπιστήμιο να γίνει ανώνυμη εταιρεία, να είναι ουσιαστικά πανεπιστήμιο των βιομηχάνων και των μεγαλοεργολάβων και πολύ μακριά από τις ανάγκες του εργαζόμενου κόσμου.

Ξέρουμε ότι την ίδια στιγμή που υψώνονται ταξικοί φραγμοί, την ίδια στιγμή γίνεται ένας τεράστιος αγώνας. Όσο και αν επικαλείσθε τη «συναίνεση» -εντός εισαγωγικών»- που υπήρχε στη Βουλή, χθες οι δρόμοι και στην Κέρκυρα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, πλημμύρισαν από φοιτητές που διαδήλωναν ενάντια σ’ αυτόν τον εκσυγχρονισμό.

Βέβαια, μπορεί να με ρωτήσετε το εξής: Δεν θέλετε εκσυγχρονισμό; Η απάντηση είναι ότι βεβαίως και θέλουμε. Όμως, θέλουμε ουσιαστικό εκσυγχρονισμό, δηλαδή σύγχρονη και πραγματικά δωρεάν παιδεία σε όλα τα επίπεδα. Και «πραγματικά δωρεάν παιδεία σε όλα τα επίπεδα» σημαίνει σύγχρονα ενιαία προγράμματα σπουδών, σημαίνει δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών, σημαίνει δωρεάν μεταφορά των φοιτητών, σημαίνει δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων και άλλων αναλωσίμων. Αν όλα αυτά δεν υπάρχουν –που δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν-τότε και εσείς και εμείς μιλάμε για δωρεάν παιδεία, αλλά πραγματικά εννοούμε διαφορετικά πράγματα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι τα 120 δισεκατομμύρια προς τις τράπεζες δεν είναι επιχορήγηση την οποία δώσαμε –είτε εμείς, είτε η προηγούμενη κυβέρνηση- στις τράπεζες. Οι τράπεζες δεν επιχορηγήθηκαν, λοιπόν, όπως επιχορηγούνται τα πανεπιστήμια. Απλά υπήρξε εγγύηση, διότι λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κρίσης στην ευρωζώνη των κρατών, αλλά και της κρίσης χρέους, ήταν ανάγκη να διασφαλιστούν οι καταθέσεις του ελληνικού λαού και η ομαλότητα του οικονομικού συστήματος. Αν εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να καταρρεύσει, όπως ενδεχομένως πιστεύετε, είναι άλλο θέμα και άλλη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πριν μπω στο ειδικό θέμα που θέσατε, οφείλω, να πω για άλλη μια φορά ότι ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ο οποίος είχαμε την τιμή να ψηφιστεί από τα 5/6 του ελληνικού κοινοβουλίου και δεν καταργεί το δωρεάν σύγγραμμα, δεν εισάγει δίδακτρα στις προπτυχιακές επιστήμες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Δεν αλλάζει τίποτα εκεί και δεν αλλάζει τίποτα στη δωρεάν παιδεία.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει και αυτό που αλλάζει είναι η ποιότητα και η δυνατότητα των πανεπιστημίων να έχουν περισσότερη αυτοτέλεια, περισσότερη αυτοδυναμία, εξωστρέφεια και δυναμισμό. Δίνει, λοιπόν, τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να εξελιχθούν σε πανεπιστήμια του μέλλοντος, ανταγωνιστικά προς αντίστοιχα πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο σε έναν πλανήτη, ο οποίος εξελίσσεται γοργά, και τα δικά μας ελληνόπουλα και άλλα παιδιά που νόμιμα φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν θα πρέπει να είναι δεύτερης επιλογής και δεύτερης μοίρας ως προς τα πτυχία.

Έχουμε εξαιρετικό και αξιόλογο ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, στα ελληνικά ιδρύματα. Πολλές φορές το ισχύον πλαίσιο, το οποίο είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικό και δύσκαμπτο –και το γνωρίζετε- δεν άφηνε τη δυνατότητα στον Έλληνα πανεπιστημιακό πραγματικά να παράγει και να δημιουργήσει. Τώρα οι πανεπιστημιακοί θα έχουν πολύ περισσότερα πράγματα να αποφασίζουν οι ίδιοι και να συμφωνούν, βεβαίως, και με την πολιτεία, αλλά να υπάρχει πραγματική αυτοτέλεια στα ιδρύματα. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον και όχι οποιαδήποτε ποδηγέτηση των πανεπιστημίων από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του κράτους.

Εν προκειμένω, θέλω να καθησυχάσω και το συνάδελφο, αλλά και άλλα ιδρύματα στη χώρα. Η Φοιτητική Εστία στην Κέρκυρα, η οποία έχει –το γνωρίζετε- την περιορισμένη δυνατότητα των 54 φοιτητών, παρά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, θα συνεχίσει –γιατί ακριβώς πρέπει να υπάρχει η σκυτάλη- να παρέχει τις υπηρεσίες εκείνες που της έχει ζητήσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Επισημαίνω ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποφασίζει τι θα ζητήσει από τη συγκεκριμένη Εστία. Ζητά τη στέγαση των φοιτητών. Αυτό συνεχίζει.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση των ξενοδοχείων για τους άλλους φοιτητές, κύριε συνάδελφε, σας επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Συγκλήτου. Αναφέρατε κάποια στοιχεία -τα κρατώ, θα τα δω και από τα Πρακτικά συγκεκριμένα και, αν έχετε οποιοδήποτε έγγραφο, είμαι στη διάθεσή σας να μου το δώσετε- για άλλα έξοδα που κάνει η Σύγκλητος. Όλοι κρινόμεθα. Και βεβαίως και οι πανεπιστημιακές αρχές. Εφόσον υπάρχει κάποια παρέκβαση, η οποία είναι παράνομη και παράλογη, βεβαίως, αυτό πρέπει να το γνωρίζει και ο ελληνικός λαός μέσω του Κοινοβουλίου, αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο.

Από εκεί και πέρα, όμως, όπως σας είπα, η επιχορήγηση του πανεπιστημίου θεωρώ ότι είναι επαρκής σε σχέση και με τα ταμειακά του υπόλοιπα, ούτως ώστε όπως εκείνο νομίζει καλύτερα να μεριμνήσει για τους φοιτητές.

Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω λέγοντας ότι το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας θα μετεξελιχθεί σε έναν Οργανισμό, ο οποίος θα παρέχει επιτελικής φύσεως συμβουλευτικές υπηρεσίες με πρότυπα, με στήριξη, με προδιαγραφές, έτσι ώστε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που θέλουν να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνει ο νέος νόμος και να κάνουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ούτως ώστε να παράσχουν με ευέλικτο και διαφανή τρόπο φοιτητική και σπουδαστική μέριμνα, να μπορούν να το κάνουν. Είναι μπροστά μας όλα αυτά. Το Υπουργείο Παιδείας και ο νόμος που ψηφίσαμε έχουν μεριμνήσει έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το ΕΙΝ, μέχρι να οριστούν τα νέα όργανα που προβλέπει ο νόμος.