Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Αναφορές για την Κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας κατα την Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, 04/08/2011


Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ είπε

Η παρούσα Κυβέρνηση, ανασχηματισμένη δύο φορές άρχισε τη θητεία της με τη διαπίστωση του Πρωθυπουργού ότι λεφτά υπάρχουν. Εμένα με βρίσκει σύμφωνο αυτή η διαπίστωση, μόνο που ακόμα δεν αναζητήθηκαν αυτά τα χρήματα ή αναζητήθηκαν σε λάθος τσέπες, των εργαζομένων και συνταξιούχων.
Θα πρέπει να εξορθολογιστεί το κράτος, να γίνει αποτελεσματικότερο και να αντιμετωπιστεί και η γραφειοκρατία. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί πάλι αυτό το κόστος να πέσει πάνω στους εργαζόμενους. 
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη τροπολογία, υπάρχουν δύο μέρη. Στο πρώτο οι καταργούμενοι φορείς αντιμετωπίζουν το προσωπικό τους με έναν τρόπο που με βρίσκει σύμφωνο. Μετατάσσονται σε κενές οργανικές θέσεις ή σε προσωποπαγείς θέσεις και μάλιστα η παράγραφος 7 «Γενικές Διατάξεις Ι» λέει ότι αυτή η μεταφορά γίνεται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. 
Όμως, το δεύτερο κομμάτι που είναι το Κεφάλαιο 14 Β΄ έχει μια άλλη ομάδα φορέων που λέει ότι μπορεί ο Υπουργός Οικονομίας με τους συναρμόδιους Υπουργούς να τους καταργήσει, να τους συγχωνεύσει κλπ και το πλεονάζον προσωπικό τυγχάνει εντελώς διαφορετικής μεταχείρισης κατά την παράγραφο 2. Μέσα σε προθεσμία εννέα μηνών αυτό το πλεονάζον προσωπικό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο είναι και στη συνέχεια παραπέμπεται στις ρυθμίσεις του άρθρου 37 του ν. 3986 της παραγράφου 7. Αυτή η παράγραφος λέει ότι αυτό το προσωπικό μπαίνει σε εργασιακή εφεδρεία για ένα χρόνο, παίρνει το 60% του βασικού του μισθού -στην ουσία, δηλαδή, επίδομα ανεργίας- και μετά κατατάσσεται σε πίνακες Α.Σ.Ε.Π. και ότι από αυτό το προσωπικό προσλαμβάνεται το 10% κάθε χρόνο με τους ετήσιους διαγωνισμούς. 
Όσον αφορά τώρα το τι σημαίνει, αυτό το παρατηρεί και η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η οποία λέει τα εξής: «Η διάταξη αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και από τις κατά συνέπεια περιορισμένες δυνατότητες απορρόφησης εργασιακού δυναμικού από τις δημόσιες υπηρεσίες κλπ». Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι ένα μέρος από αυτό το πλεονάζον προσωπικό θα απολυθεί. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. 
Εγώ, κύριοι συνάδελφοι, δεν πρόκειται να γίνω κανίβαλος εργαζομένων και δεν πρόκειται με την ψήφο μου να οδηγήσω εργαζόμενους στον καιάδα της ανεργίας και μάλιστα για λόγους δημοσιονομικού κόστους, όπως ισχυρίζεται η αιτιολογική έκθεση. Γι’ αυτό το λόγο και δεν θα ψηφίσω την τροπολογία αυτή. Υπάρχει τρόπος, υπάρχει δρόμος, υπάρχουν πηγές να βρει έσοδα το Υπουργείο Οικονομικών να καλύψει τα δημοσιονομικά του. Ήδη ανέφερα προηγουμένως μια πρόταση. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. 
Πιστεύω να το λάβει υπ’ όψιν της η Κυβέρνηση, να μην οδηγήσουμε κόσμο σε απελπισία. Είναι άδικο, είναι παράλογο. Δεν μπορεί σε έναν άνθρωπο που δουλεύει δεκαπέντε-είκοσι χρόνια, που έχει οικογένεια, που έχει υποχρεώσεις να του πεις ξαφνικά «είσαι άνεργος και δεν με ενδιαφέρει». Είναι παράλογο. Και γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις που δεν προβλέπουν ρύθμιση γι’ αυτούς τους ανθρώπους, εγώ καταψηφίζω την τροπολογία αυτή.


Η Βουλευτής του Συνασπισμού ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ κατα την ομιλία της ανέφερε:
... Εν μέσω καλοκαιριού δηλαδή, που οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μαζέψουν δυνάμεις για τα όσα έρχονται από το φθινόπωρο και μετά, εσείς συνεχίζετε το «ξήλωμα του πουλόβερ» του κράτους όχι μόνο με τα άρθρα του νομοσχεδίου, αλλά πολύ περισσότερο με τις τροπολογίες που έχετε καταθέσει.
Φέρνετε άλλα τέσσερα νομοσχέδια με τρόπο τουλάχιστον πραξικοπηματικό και καλούνται οι Βουλευτές να τα ψηφίσουν. Εμείς σας λέμε πως είναι απαράδεκτη και η διαδικασία, αλλά κυρίως αυτό που θέλετε να νομοθετήσετε. Πρέπει να αποσύρετε τουλάχιστον τις τροπολογίες και ειδικά την τροπολογία που μιλά για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις Οργανισμών. 
....
Αυτή είναι η τροπολογία με τις 153 σελίδες που αναφέρεται, όπως είπα, σε καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις Οργανισμών, η οποία αν δεν είναι αντισυνταγματική, κινείται στα όρια της συνταγματικότητας και, αν μη τι άλλο, κύριοι συνάδελφοι, αν την ψηφίσετε, θα καταπέσουν οι διατάξεις της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 
Σε άλλο σημείο συνέχισε:
Στη συνέχεια, στην ίδια τροπολογία για τους λεγόμενους έντεκα εμβληματικούς οργανισμούς: ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΕΤΑ, ΕΡΤ -η οποία έχει τρεις χιλιάδες διακόσιους τόσους εργαζόμενους και είναι μία Δ.Ε.Κ.Ο. και θα έπρεπε να είναι αυτή μόνη της ένα νομοσχέδιο- ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, ΕΟΜΜΕΧ –αυτά είναι Α.Ε.- και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΙΓΜΕ, ΕΙΝ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, «ΔΗΜΗΤΡΑ», ΕΛΟΓΑΚ, τα έχετε βάλει όλα μέσα και είναι η τροπολογία η οποία στην παράγραφο ια΄ παρέχει εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών και τον κατά περίπτωση εποπτεύοντα Υπουργό για έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη δεν ισχύει για τους υπόλοιπους είκοσι εννέα φορείς, που καταργεί, συγχωνεύει ή αναδιαρθρώνει, για τους οποίους αναφέρεται αναλυτικά τι θα γίνει με το προσωπικό και τις δραστηριότητές τους. 
Μάλιστα γι’ αυτούς τους φορείς δημιουργούνται ακόμη και προσωποπαγείς θέσεις διασφαλίζοντας ως ένα βαθμό όμως τους εργαζόμενους, χωρίς αυτοί βεβαίως να έχουν την εξέλιξη ούτε να μπορέσουν να κάνουν έρευνα, που έκαναν μέχρι χθες, εν αντιθέσει με τους έντεκα φορείς που περιλαμβάνονται στην ια΄, όπου εφαρμόζεται το άρθρο 37, παράγραφος 7 του ν.3896/2011, δηλαδή του Εφαρμοστικού Νόμου, που τους οδηγεί σε εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις. Και πείτε μου τώρα εσείς ότι αυτοί οι άνθρωποι θα περάσουν και κάποια στιγμή και από ΑΣΕΠ ενώ μπορεί να δουλεύουν τριάντα χρόνια σε έναν οργανισμό. Αυτό είναι τραγικό. Πέρα από τους αναφερόμενους ονομαστικά έντεκα φορείς, υπάρχει πρόβλεψη στο σημείο 1γ΄, όπου εάν κριθεί μελλοντικά ότι οποιοσδήποτε φορέας που υπάγεται στο νόμο ΔΕΚΟ, τον 3429/2005, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και θα έχει την ίδια τύχη με τους ρητά αναφερόμενους έντεκα φορείς της ια΄. Τι εννοείτε; Επίσης, αποσπώνται απ’ αυτούς επιχειρηματικές μονάδες και περιουσιακά στοιχεία που εκχωρούνται στη συνέχεια ακόμη και σε ανώνυμες εταιρείες. Ποιες είναι αυτές οι ανώνυμες εταιρείες; Δεν υπάρχει διάταξη που να λέει ρητά: «Οι ανώνυμες εταιρείες είναι μονομετοχικές και είναι του δημοσίου». Καταλαβαίνουμε τι θέλετε να κάνετε.
Ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού που θα ανακύψει από τις συγχωνεύσεις ή μεταφορές δραστηριοτήτων σε διαδόχους φορείς γίνεται με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης ή Υπηρεσίας του δημόσιου φορέα. Επομένως, η επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού θα γίνει από κάποιον προσωπάρχη. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Και με ποια κριτήρια; Και πώς παρακάμπτεται η Αρχή που είχε αποφασίσει την πρόσληψή του; 
Αλλά και πέρα απ’ αυτό υπάρχει και το ζήτημα του εύρους των δραστηριοτήτων που θα ασκεί ο διάδοχος φορέας, βάσει του οποίου θα προσδιοριστεί η απασχόληση και τελικά το πλεονάζον προσωπικό. Και ποιος θα είναι αυτός που θα καθορίσει το εύρος και το είδος των δραστηριοτήτων;  Η υπουργική απόφαση; Και τι είμαστε εμείς εδώ; Εδώ δεν είμαστε Νομοθετικό Σώμα; Και τι κάνετε; Έχετε καταλάβει τι κάνετε; Επτά χιλιάδες εργαζόμενοι είναι μόνο σε αυτούς τους έντεκα φορείς. 
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ανέφερε:
Επεισόδιο πέμπτο. Τι γίνεται άραγε με τους μεγάλους Οργανισμούς; Στην τέταρτη επικαιροποίηση του Μνημονίου, όχι πολλούς μήνες πριν αλλά τον Ιούλιο του 2011, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προβλεπόταν ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2011 θα είχαν ρυθμιστεί τα θέματα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σε φορείς όπως ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΙΓΜΕ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, η ΕΡΤ κ.λπ. Περιμέναμε λοιπόν κι εμείς να δούμε πώς η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και διαπιστώσαμε αυτό που διαπίστωσαν όλοι, ότι δηλαδή τα παραπέμπει στο μέλλον με το «μπορεί», με το «αν», με το «ίσως». Με αυτό τον τρόπο πολιτεύεται η Κυβέρνηση σ’ αυτό το θέμα και με αυτό το θράσος έρχεται να ζητήσει έγκριση της Βουλής για οργανισμούς μεγάλης κλίμακος, πολυπρόσωπους από πλευράς στελέχωσης. Δεν ρυθμίζεται η τύχη της περιουσίας τους, δεν ρυθμίζονται τα εργασιακά θέματα. Όλα παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν εντός εννέα μηνών.
Ο Βουλευτής του Συνασπισμού ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ είπε μεταξύ άλλων:
Έρχομαι στις τροπολογίες. Η πρώτη τροπολογία είναι αυτή που έχει εκατόν πενήντα τρεις σελίδες για συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανισμών, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμία διαδικασία, χωρίς να δίνεται καμία απάντηση για το τι θα γίνει αυτός ο κόσμος ο οποίος μπαίνει στην πρέσα αυτών των ανακατατάξεων. Θα περάσει, λέει, σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και μετά από δώδεκα μήνες απόλυση. Τι θα γίνει με αυτούς, ιδιαιτέρως αν είναι άνθρωποι πάνω από πενήντα χρόνων; Θα ριχθούν στον κοινωνικό Καιάδα; Τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά τους; Πώς αυτοί οι άνθρωποι στο τέλος της καριέρας τους θα βρουν δουλειά;
Καμία απάντηση. Εν λευκώ εξουσιοδότηση. Και μάλιστα, μία τόσο γενική εξουσιοδότηση που δίνει τη δυνατότητα, πέρα από τους καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς, οι επόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις να μην περάσουν καν από τη Βουλή με αυτήν την άθλια διαδικασία μέσα στο κατακαλόκαιρο, η οποία μας στερεί τη δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης και ελέγχου. Με μια απλή υπουργική απόφαση. Είναι πρόκληση αυτό το πράγμα και θα το βρείτε μπροστά σας. 
Ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Παύλος Μαρκάκης είπε:
Τώρα, για να μπω και σε άλλη τροπολογία, είναι αυτή για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών. Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες συγχωνεύονται και καταργούνται. Εντάξει, είναι μία που λέγεται ένωση που τρέφει κάπρους, δεν ξέρω πώς το λέει. Το είχαν τόσα χρόνια, τώρα το θυμήθηκαν. Υπάρχουν και άλλες, οι οποίες συγχωνεύονται. Υπάρχουν όμως και σοβαρές υπηρεσίες, όπως είναι το ΙΓΜΕ και αυτές συγχωνεύονται και δεν ξέρουν τι θα γίνει και οι άνθρωποι που δουλεύουν μέσα. Γιατί αυτοί είναι στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ειδικοί επιστήμονες, τους οποίους και δεν ξέρω και αν θα βρείτε και άλλους να τους αντικαταστήσετε. Υπάρχει, λοιπόν, και συγχώνευση, όπως είναι η ΕΡΤ και άλλες κρατικές υπηρεσίες, για τις οποίες θα σκεφτούν μετά από εννιά μήνες πώς θα τις κάνουν. Απλώς τις ονοματίζουν τώρα. Σε εννιά μήνες θα μαγειρέψουν την ιστορία, θα δουν ποιοι άνθρωποι είναι δικοί τους. Έτσι και αλλιώς, δικοί τους είναι όλοι, αλλά από τους δικούς τους θα δουν ποιοι είναι αυτοί οι λιγότερο υποτακτικοί, ας πούμε, που δεν τους διαφημίζουν καλά μέσω των κρατικών καναλιών. 
Είναι μερικοί που, ενώ πληρώνονται, δεν διαφημίζουν καλά τα κυβερνητικά στελέχη. Αυτούς θα τους διώξουμε. Έτσι λοιπόν έχουμε μια αναταραχή μέσα στην ενοποίηση αυτών των υπηρεσιών. Στο τέλος δεν ξέρουμε τι θα γίνουν οι υπάλληλοι, τα στελέχη κ.λπ.. Υπάρχει μια φιλοσοφία να περάσουν μέσω του ΑΣΕΠ. Εκεί είναι το πλυντήριο. Τώρα τι κριτήρια θα βάλει το ΑΣΕΠ, πώς θα τους αξιολογήσει, ποιοι είναι αυτοί που θα πάρουν δέκα, εννιά, οχτώ κ.λπ. δεν το ξέρουμε και προφανώς κανείς εδώ μέσα δεν έχει εμπιστοσύνη αν θα γίνει αυτή η αξιολόγηση σωστά. Αυτούς λοιπόν που θα αξιολογήσουν, μετά θα τους βάλουν σε μια εφεδρεία. Είναι αυτό που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία, να τους βάλουν σε μια αποθήκη. Αν περάσουν δώδεκα μήνες και αν έχουν ζήσει μέσα στην αποθήκη, μετά θα τους απολύσουν. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα τους δίνουν το 60% του μισθού. Για όλο αυτό το πλέγμα δεν υπάρχει κανόνας του τι θα γίνει. Πάλι ρουσφετολογικό είναι το σύστημα. Θα μπορούν να διαλέγουν μερικούς που είναι δικοί τους και θα τους κρατάνε και αυτούς που δεν είναι δικοί τους, θα τους διώχνουν προφανώς, γιατί πώς θα αντέξουν στην αποθήκη; Σ’ αυτή την ιστορία θα την πληρώσουν και σοβαρά στελέχη της δημόσιας διοίκησης που δεν θα τους ξαναβρούν, εκτός αν φτάσουν στην απλή λογική, όποιους είχαν στους οργανισμούς θα τους μετατάξουν και θα τους μεταφέρουν. Τώρα υπάρχει και μια άλλη ιστορία, εκτός από τις μετατάξεις υπάρχει και μεταφορά. Αυτό ξεκίνησε από το Υπουργείο Μεταφορών. Θα τους μεταφέρουν λοιπόν εκεί και θα τους κρατήσουν όλους. Επομένως, ποιο θα είναι το μισθολογικό όφελος; Κανένα. Αντί να τους πληρώνουν αυτοί οι οργανισμοί θα τους πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο Βουλευτής του Συνασπισμού  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ είπε
Κατάργηση οργανισμών. Πραξικόπημα κάνετε. Με τροπολογία κάνετε πραξικόπημα. Καταργείτε το μισό κράτος στην ουσία, καταργείτε το μισό ευρύτερο δημόσιο τομέα και δίνετε εξουσιοδότηση στον εαυτό σας με απλές υπουργικές αποφάσεις να διαλύσει κι ό,τι έχει απομείνει. Αυτά είναι πρωτοφανή και τερατώδη. Δεν συμβαίνουν σε δημοκρατίες. Όσο για τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις επιχειρήσεις, στην ουσία τους έχετε στον «αέρα», σε εφεδρεία, στο δρόμο. 
Πρόκειται για απαράδεκτες καταστάσεις, για τις οποίες διαδηλώνει σήμερα αυτός ο κόσμος έξω από τη Βουλή. Δεν μπορείτε να το κάνετε. Να αποσύρετε αμέσως αυτές τις διατάξεις. Δεν μπορείτε να διαλύετε το ΙΓΜΕ, δεν μπορείτε να διαλύετε τον ΕΟΜΜΕΧ και τόσους άλλους κρίσιμους, απαραίτητους, στρατηγικούς τομείς για το Δημόσιο, που χρειάζονται αναβάθμιση και ανασυγκρότηση κι όχι κατάργηση και διάλυση.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ είπε:
Έρχομαι σε ένα ζήτημα που είναι σημαντικό και το έχουν θίξει και οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και συνάδελφοι από άλλα κόμματα. Αφορά την τροπολογία, η οποία έχει να κάνει με το μέλλον και την τύχη των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις του δημοσίου ή από τους οργανισμούς του δημοσίου, οι οποίοι πρόκειται να αναδιαρθρωθούν, συγχωνευτούν ή και να κλείσουν, σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία έχει κατατεθεί. 
Κατ΄ αρχήν, οφείλω να επισημάνω ότι η τύχη αυτών των οργανισμών, έπρεπε να είχε προκαθοριστεί και το όλο θέμα να είχε προχωρήσει πολύ καιρό πριν. Είναι από τα σημεία που έχουμε καθυστερήσει και οφείλουμε να το ομολογήσουμε, διότι εδώ και δύο χρόνια συζητάμε για τους οργανισμούς και μέχρι τώρα μόνο ελάχιστοι οργανισμοί και αυτοί ιδιαίτερα μικροί έχουν κλείσει ή συγχωνευτεί. Δεν μπορεί να μιλάμε για τις θυσίες του ελληνικού λαού, για κόψιμο συντάξεων ή για περιορισμό άλλων δικαιωμάτων και την ίδια ώρα να διατηρούνται αντιπαραγωγικές δραστηριότητες του δημοσίου, μισθοί και αμοιβές διοικητικών συμβουλίων, προέδρων και γενικών διευθυντών που πιθανά δεν επιτελούν το ρόλο για τον οποίο έχουν ταχθεί ή δεν χρειάζονται. 
Βεβαίως, υπάρχει ένα θέμα, πώς θα γίνει αυτό. Για μεγάλους οργανισμούς, για να γίνει αυτό, θέλει ένα επιχειρησιακό σχέδιο. Και γι΄ αυτό προβλέπει η τροπολογία το εννιάμηνο, μπορούσε να είναι λιγότερο, εν πάση περιπτώσει προβλέπει ένα επαρκές διάστημα μέσα στο οποίο θα επεξεργαστούν αυτά τα επιχειρησιακά σχέδια και θα αναδειχθεί αν χρειάζεται ένας οργανισμός να κλείσει, εάν χρειάζεται να συγχωνευτεί ή αν χρειάζεται να μεταφερθούν κάποιες δραστηριότητές του. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να κλείσει η ΕΡΤ για παράδειγμα και εξίσου σαφές είναι ότι θα πρέπει είτε να κλείσουν, είτε να συγχωνευτούν, είτε να αναδιαρθρωθούν κάποιοι άλλοι οργανισμοί. 
Γι΄ αυτά τα ζητήματα, θα παρακολουθήσουμε τις ενέργειες που θα κάνει η Κυβέρνηση και θα έχουμε την ευκαιρία να τα κουβεντιάσουμε ξανά. Εκείνο που θέλω, όμως, να πω ότι είναι ότι η κατάσταση δεν μπορεί να μείνει ως έχει. πρέπει να συμφωνήσουμε σ' αυτό. Λέω ξανά, ότι δεν μπορεί να κόβουμε χρήματα του ελληνικού λαού, από το συνταξιούχο, από τον μισθωτό και να διατηρούμε οργανισμούς και διοικητικά συμβούλια, τα οποία πιθανά δεν χρειάζονται, δεν επιτελούν το ρόλο τους. Σε εκείνο το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε εξίσου, κύριε Υπουργέ, είναι ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος και με τους εργαζόμενους και για τα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία θα κατατεθούν. Δεν προβλέπεται στην τροπολογία. Αυτό θα μπορούσε να μπει. Τουλάχιστον, ας υπάρξει μία δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι μέσα σ' αυτό το διάστημα θα υπάρχει ο απαραίτητος διάλογος να ακουστούν όλες οι απόψεις, πιθανά να ακουστούν και θετικές προτάσεις ή και ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχουν να κατατεθούν. 
Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει απόλυτα είναι αυτό το οποίο είπε πριν ο κ. Βαρβαρίγος, συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί ειπώθηκε και από άλλους συναδέλφους, και είναι ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων στους οργανισμούς αυτούς. Θέλω να επισημάνω ότι θεωρούμε θετικές τις έως τώρα διαβεβαιώσεις που έχουν ακουστεί, κυρίως από πλευράς του αρμόδιου Υπουργού κ. Δημήτρη Ρεππά, σήμερα είναι ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος και στο παρελθόν, υπό άλλη υπουργική ιδιότητα, αλλά κυρίως σήμερα με την αρμόδια υπουργική του ιδιότητα έχει πει ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν απολύσεις. Νομίζω ότι αυτό οφείλουμε να το κρατήσουμε και να το επισημάνουμε. 
Καταρχήν, η ίδια η τροπολογία δεν αποκλείει τις μετατάξεις, καθόλου μάλιστα. Ίσα-ίσα που ξεκινάμε από τις μετατάξεις. Όπως, επίσης, υπάρχει και το γεγονός ότι ένα μέρος του κόσμου θα μείνει πιθανά σε κάποιους οργανισμούς οι οποίοι δεν θα κλείσουν. Η ΕΡΤ, ξαναλέω, δεν πρόκειται να κλείσει. Ο κ. Μόσιαλος κατ’ επανάληψη αναφέρετε σε αναδιάρθρωση, σε βελτίωση της λειτουργίας, εν πάση περιπτώσει σε μια σειρά αλλαγών, οι οποίες πρόκειται να υπάρξουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσει ο οργανισμός. Άρα, αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού θα μείνει εκεί. Ένα άλλο μέρος του προσωπικού προβλέπεται να μεταταγεί. Νομίζω ότι αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να πάει σε δουλειές οι οποίες πραγματικά χρειάζονται, σε χώρους του δημοσίου που πραγματικά υπάρχουν κενά και όπου θα μπορούν να δουλέψουν και να προσφέρουν, όπως μπορεί να προσφέρει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος. 
Πέραν, όμως, αυτού του κομματιού που θα μεταταγεί και που πιστεύω ότι θα λύσει τα προβλήματα λίγο-πολύ, έχουμε τη θετική εμπειρία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυτή τη στιγμή. Και θέλω να σημειώσω τη θετική εμπειρία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κύριε Υπουργέ. Πληροφορήθηκα από αρμόδια χείλη ότι η δουλειά που έγινε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και είναι σημαντικό για την Κυβέρνηση που έχει ολοκληρωθεί πια, δείχνει ότι αυτός ο Οργανισμός και ο ΟΣΕ γενικότερα, για να είμαι ακριβής, δεν παράγει ελλείμματα και αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και δείχνει ότι έγινε μια σημαντική δουλεία στον τομέα αυτό. Άρα, έτσι μπορούμε να χειριστούμε το θέμα και με την εμπειρία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στους άλλους οργανισμούς. 
Πέραν, όμως, από τις μετατάξεις, προβλέπονται, αγαπητοί συνάδελφοι, και μια σειρά άλλες προοπτικές. Το ίδιο το άρθρο 37 του προηγούμενου Εφαρμοστικού Νόμου προβλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής της θέσης εργασίας σε μερική απασχόληση, ειδικά αν κάποιος πρόκειται να φύγει σε κάποιο διάστημα. Επίσης, προβλέπεται η ύπαρξη άλλων συμβάσεων σε σχέση με το δημόσιο και προβλέπεται βεβαίως και η εργασιακή εφεδρεία, που είναι μια πρόταση που είχε δοθεί από τη Νέα Δημοκρατία και μπορεί για ειδικές περιπτώσεις, για μεσοδιαστήματα να αξιοποιηθεί. 
Ας το δούμε, λοιπόν, θετικά και όχι από την αρνητική πλευρά. Πρόθεση δεν είναι να απολυθεί κόσμος. Φανταστείτε, πραγματικά έναν άνθρωπος 50 και 55 χρονών που έχει μάθει μια συγκεκριμένη δουλειά, δεν μπορείς να τον καταδικάσεις στην ανεργία. Θα μου πείτε ναι, αλλά ο ιδιωτικός τομέας είναι διαφορετικός. Ναι, αλλά εκεί δεν έχεις τη δυνατότητα να τον σταματήσεις. Εδώ που έχεις τη δυνατότητα, αντικειμενικά θα λάβεις τη μέριμνά σου και νομίζω ότι υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία προκειμένου για αυτούς τους ανθρώπους να υπάρξει μέριμνα. Δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν απολύσεις. Με τις τέσσερις εναλλακτικές λύσεις, που προβλέπει το άρθρο 37 και με τη διαδικασία των μετατάξεων, πιστεύω ότι θα δοθεί λύση, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα. Ο Βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ιωάννης Αμοιρίδης είπε:
 Όσον αφορά τις απολύσεις, ξαναείπα ότι δεν ξέρω τι είναι αυτή η εργασιακή εφεδρεία που είναι για ένα χρόνο ή για τρία ή για δύο. Σήμερα δεν υπάρχουν κριτήρια στο ΑΣΕΠ ενιαία σε όλα τα επίπεδα των υπαλλήλων, δηλαδή ΔΕ, ΥΕ, ΠΕ, ΤΕ. Άρα, δεν έχουμε ενιαία κριτήρια. Πού πάμε; Θέλουμε ένα ή δύο χρόνια εργασιακής εφεδρείας για να προλάβουμε να κάνουμε κριτήρια; Ο νόμος του κ. Παυλόπουλου, ο 176/2004, προέβλεπε ότι μονιμοποιήθηκαν μέσα από κοινωνικές δομές άτομα με ειδικές ανάγκες, αυτά που είναι να βγουν πέντε χρόνια πριν από τη σύνταξη και κάποιες ειδικές κατηγορίες. Ερχόμαστε σήμερα και τους λέμε: Κοιτάξτε, καλά σας πήραμε πριν πέντε-έξι χρόνια. Τώρα μπορεί να απολυθείτε. Και βέβαια, δεν υπάρχει κανένας φάκελος αξιολόγησης για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Σε καμμία επιχείρηση δημοτική ή του δημοσίου, που έχουν προσληφθεί, δεν υπάρχει φάκελος αξιολόγησης. Πότε θα γίνουν αυτοί οι φάκελοι αξιολόγησης όλων αυτών των ανθρώπων, που ήταν περίπου τριάντα πέντε χιλιάδες; Πώς θα αξιολογηθούν αυτοί; Πότε θα αξιολογηθούν και με ποια κριτήρια;