Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Αναφορές για την Κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας κατα την Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, 03/08/2011

Κατά την ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ κος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ είπε:


Τρίτο ζήτημα. Προχωράτε στην κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Που αποσκοπεί αυτό; Αποσκοπεί στην εμπορευματοποίηση, δηλαδή στο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη η λαϊκή οικογένεια, όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών σε στέγαση και σίτιση των φοιτητών και σπουδαστών. 

Ποιοι θα βγουν ωφελημένοι απ’ όλα αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνετε; Ωφελημένοι θα βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς. Αυτοί οι οποίοι θα χάσουν θα είναι οι εργαζόμενοι που τους οδηγείτε στις απολύσεις ουσιαστικά μέσα από τη νέα μέθοδο του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας και βεβαίως, η λαϊκή οικογένεια θα χάσει μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία


Ο Βουλευτή  του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ιωάννη Μιχελογιαννάκη μεταξύ άλλων ανέφερε:

Στο τρίτο κεφάλαιο κάνουμε συνενώσεις. Όταν μπούμε σε έναν χώρο και αρχίζουμε να τον εκκαθαρίζουμε και να τον οργανώνουμε, γνωρίζουμε ότι ένα 10% θα χάσουμε και πράγματα σημαντικά όπως η εργασιακή εφεδρεία, που είναι απόλυση. Να μη χαθεί η απόλυση, Υπουργέ μου, σε αυτή την περίοδο που μπορούμε να δώσουμε εναλλακτικές ισοδύναμες λύσεις. Αντί το ένα προς δέκα, ας το πάμε ένα προς δώδεκα. Δηλαδή, ο ανθρώπινος παράγοντας μέσα στις συγχωνεύσεις θα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε, ιδίως τώρα που μαστίζεται ο ελληνικός λαός, όπως επίσης και σημεία στρατηγικής. 

Πριν λίγο διάστημα ψηφίσαμε τον ορυκτό πλούτο, την μεταποίησή του στην Ελλάδα για να φεύγει μετά, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για παράδειγμα το ΙΓΜΕ, στα μετάλλια, σε ορυχεία. Ο πρωτογενής πλούτος στην Ελλάδα είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε όσον αφορά την κατάργησή του. Δηλαδή, δεν μπαίνουν όλα σε οριζόντια ισοπέδωση και έτσι γίνεται. Προς Θεού! Ο δημόσιος χαρακτήρας πρέπει να προστατεύσει την απόλυση. Γιατί, μπορεί ναι μεν αυτά τα άτομα τα οποία μπήκαν να είναι αποτέλεσμα του παλαιού κομματισμού, που πιθανόν όλα τα Κόμματα και όλες οι πτέρυγες να έχουν ευθύνη -και εμείς και ο δικός μας πολιτικός φορέας- αλλά σε μία συντεταγμένη με όνειρα πολιτεία του καθένα μας, δεν μπορείς να διακόπτεις ζωή και όνειρα. 


Ο Βουλευτής  του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου ανέφερε:


Το τρίτο που θέλω να πω, κύριε Υπουργέ, και θέλω να το επισημάνω ιδιαίτερα είναι το εξής: Είναι σωστή η προσέγγιση των συγχωνεύσεων, των καταργήσεων οργανισμών. Κοιτάξτε όμως ποια είναι η εμπειρία, ότι συνήθως συγχωνεύουνε υπηρεσίες για λόγους κόστους, για να σμικρύνουμε το κόστος, να μειώσουμε τη σπατάλη, αλλά ιδρύουμε νέους οργανισμούς, οι οποίοι δεν έχουν business plan, δεν έχουν επιχειρηματικό σχέδιο, δεν έχουν οργανογράμματα, δεν έχουν δηλαδή λογική σύγχρονης επιχείρησης. Για παράδειγμα, θα συγχωνεύσουμε το «ΕΘΙΑΓΕ» στο Υπουργείο Γεωργίας, έναν ερευνητικό οργανισμό, με τη «ΔΗΜΗΤΡΑ», που είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός. Να προκύψει, κύριε Υπουργέ, ένας νέος οργανισμός, ο οποίος δεν θα είναι μια αναπαραγωγή των παλιών, ατελέσφορων οργανισμών. Εκεί θα χρειαστεί εμπειρία. Επειδή έτυχε να διοικήσω επιχειρήσεις, είναι δραματική η κατάσταση στη χώρα μας. Φτιάχνουμε οργανισμούς, αναπαράγουμε τις παλιές παθογένειες. 

Κύριε Υπουργέ, επειδή δεν μας παρουσιάστηκε κάτι, θα παρακαλούσα οι συγχωνεύσεις να γίνουν με σύγχρονο τρόπο. Επαναλαμβάνω, πριν ενοποιηθούν, να ξέρουμε ποιο είναι το business plan της επιχείρησης, το επιχειρηματικό σχέδιο, ποιες είναι οι οργανογραμματικές διαστάσεις, ποιο προσωπικό θα αξιοποιηθεί, με ποιους τρόπους και πώς θα διαχειριστούμε αυτό το προσωπικό. Γιατί εδώ υπάρχει και η συζήτηση της εργασιακής εφεδρείας και δημιουργεί ανησυχίες στους εργαζόμενους σε αυτό το χώρο και με πάρα πολύ σωστό τρόπο το προβάλλουν. Γιατί έχω κατά νου και εγώ ανθρώπους με πάρα πολλά πτυχία και λένε: «Τι θέση θα έχω στο νέο οργανισμό;». Έχουν δίκιο να ανησυχούν. Πρέπει, λοιπόν, να διασκεδάσουμε και τις ανησυχίες, πάνω από όλα όμως να κάνουμε οργανισμούς οι οποίοι θα είναι αποτελεσματικοί. Η εμπειρία δεν μας συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, κύριε Υπουργέ.


Ο Βουλευτής  του Συνασπισμού ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ανέφερε:


Έρχομαι στο νομοσχέδιο. Οχτώ νομοσχέδια σε συσκευασία του ενός. Τριακόσιες πενήντα σελίδες μαζί με τις τροπολογίες. Νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, φωτογραφικό μπόνους σε μία μικρή μερίδα μεγαλοξενοδόχων, τους πεντάστερους που έχουν ανοιχτά όλο το χρόνο τα ξενοδοχεία τους με τριπλάσιο συντελεστή δόμησης. Νέα περαίωση για τους μεγάλους, 20 εκατομμύρια ευρώ, 40 εκατομμύρια ευρώ, σκανδαλώδης. Νέα σκανδαλώδης ρύθμιση υπέρ των σκαφάτων, αυτών που λέγατε ότι θα τιμωρήσετε. Νέες περικοπές μισθών, νέες περικοπές συντάξεων, κατάργηση οργανισμών με μία τροπολογία εκατόν πενήντα τριών σελίδων, στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους στην εργασιακή εφεδρεία και στην απόλυση. Και πλήρης ευτελισμός της Βουλής.


Διαβάστε εδώ τα Πρακτικά της Βουλής (σελ 133,205,215,242)