Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Τι προβλέπει το μνημόνιο για το ΕΙΝ

Τι προβλέπει το μνημόνιο για τα σχολεία , τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ- TO 74ΣΕΛΙΔΟ  MNΗMONIO ΣΤΟ ESOS
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο στην ελληνική γλώσσα, το οποίο έχει εγκριθεί από το Eurogroup, αναφέρει τα εξής στις σελίδες 40-41:


- Καταπολέμηση της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις και σε άλλους δημόσιους φορείς


Νομοθεσία για την κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση μη βιώσιμων φορέων θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση [Ιούλιος2011] και θα υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο [μέσα Αυγούστου 2011]. Μεταξύ άλλων, η νομοθεσία θα αφορά μεγάλους φορείς που θα κλείσουν και των οποίων οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν, και φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα μειωθεί σημαντικά το μέγεθός τους: ΚΕΔ, ETA,ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, EOΜMEX, ΙΓΜΕ(κατάργηση), OΣΚ, ΔΕΠANOM, THEMIS, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ(συγχώνευση), ΕΡΤ (μείωση μεγέθους). [Q3-2011]


Επίσης στις σελίδες 3-4:
Οι  αποχωρήσεις προσωπικού θα προκύψουν από το κλείσιμο δημοσίων φορέων ή από τις συγχωνεύσεις (βλ. παρακάτω). 
Πέρα από το δημόσιο τομέα, στην περίπτωση των δημοσίων επιχειρήσεων, θα προσδιορισθεί το πλεονάζον προσωπικό σύμφωνα με μέτρα πλεονάζουσας παραγωγής ή σε σύγκριση με παρόμοιες επιχειρήσεις στην Ευρώπη (δράση που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2011).
Το πλεονάζον προσωπικό στο δημόσιο είτε  θα αποχωρήσει είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία.
 Η εφεδρεία θα υπάρχει για μία περίοδο που δε θα υπερβαίνει τους 12 μήνες με 60 % του βασικού μισθού τους (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπρόσθετων παροχών). 
Τυχόν μετατάξεις από την εφεδρεία εργασίας σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα θα συμπεριλαμβάνονται στο ανώτατο όριο προσλήψεων και θα είναι δυνατές μόνο μετά από 
θετική αξιολόγηση από τον ΑΣΕΠ.
Στο τέλος αυτής της περιόδου των 12 μηνών, η αποχώρηση θα είναι υποχρεωτική


Tο Μνημόνιο και όλες οι επικαιροποίησεις του όπως είναι αναρτημένο στο Υπουργείο Οικονομικών.



Απολύσεις στο Δημόσιο δίχως εφεδρεία

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ






Για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικούς συστήματος
Η ανεξάρτητη ομάδα δράσης για την εκπαίδευση δημοσιεύει ένα αναλυτικό προσχέδιο για την βελτίωση της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας στη χρήση πόρων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Το προσχέδιο αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής τις οποίες το Υπουργείο Παιδείας λαμβάνει υπόψη για υλοποίηση.
Η Κυβέρνηση ετοιμάζει και αρχίζει να υλοποιεί ένα σχέδιο δράσης για την βελτίωση της επάρκειας και αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που προτείνονται από την ανεξάρτητη ομάδα δράσης.
Με βάση τις συστάσεις του προσχεδίου και του σχεδίου δράσης, το υπάρχον νομικό/θεσμικό πλαίσιο για την  πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση θα τροποποιηθεί με στόχο την αύξηση της επάρκειας και αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος. Η Κυβέρνηση ξεκινάει την δημοσίευση εξαμηνιαίων εκθέσεων προόδου για την υλοποίηση του νόμου για την διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση.
Αν κριθεί απαραίτητο, μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, τα μέτρα αυτά μπορεί να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα αντίστοιχης ή μεγαλύτερης απόδοσης.
Περικοπές στις δαπάνες των νομικών προσώπων δημοσίου και Ιδιωτικού δικαίου και στις μεταβιβάσεις προς άλλους φορείς κατά τουλάχιστον 540 εκ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 150 εκ. ευρώ το 2012, 200 εκ. ευρώ το 2013, 200 εκ. ευρώ το 2014 και 150 εκ. ευρώ το 2015 μέσω της αξιολόγησης του σκοπού, της βιωσιμότητας και των δαπανών όλων των φορέων που επιδοτούνται από τον δημόσιο τομέα καθώς και μέσω των συγχωνεύσεων και του κλεισίματός τους, μέσω των συγχωνεύσεων/κλεισίματος και μείωσης των επιδοτήσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), μέσω της μείωσης στις κρατικές επιχορηγήσεις προς φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης και μέσω ενός σχεδίου δράσης για το κλείσιμο, συγχώνευση και μείωση μεγέθους φορέων.
Περικοπές στο μισθολογικό κόστος κατά τουλάχιστον 770 εκ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 600 εκ. ευρώ το 2012, 448 εκ. ευρώ το 2013, 306 εκ. ευρώ το 2014 και 71 εκ. ευρώ το 2015 μέσω της εφαρμογής της μείωσης του προσωπικού επιπρόσθετα από τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις (1 προς 10 για το 2011), της αύξησης των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους από 37.5 σε 40 και της μείωσης των υπερωριών, της μείωσης του αριθμού των επ’ αμοιβή επιτροπών και συμβουλίων, της μείωσης σε άλλες επιπλέον αποζημιώσεις επιδόματα και μπόνους, της μείωσης των συμβασιούχων (50% το 2011 και επιπλέον 10% από το 2012 και μετά), του προσωρινού παγώματος της αυτόματης ωρίμανσης, της υλοποίησης της νέας μισθολογικής κλίμακας, της εισαγωγής της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και της άνευ αποδοχών άδειας, της μείωσης στον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, της μεταφοράς του πλεονάζοντος προσωπικού σε εργασιακή εφεδρεία, όπου θα πληρώνεται κατά μέσο όρο στο 60% του μισθού του (εξαιρώντας υπερωρίες και άλλες επιπρόσθετες αμοιβές), έως 12 μήνες, και μέσω της περικοπής στο επίδομα παραγωγικότητας κατά 50%.





Αντίστοιχα σε άρθρο του ethnos.gr, υλοποιείται το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων ή/και καταργήσεων δημοσίων φορέων ,όπως προεξαγγέλλεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο,ενώ στο μικροσκόπιο, με το ερωτηματικό της κατάργησης, μπαίνουν άλλοι 1500 οργανισμοί.

Στο κείμενο με το οποίο ζητείται επισήμως η εκταμίευση της 5ης δόσης –πρόκειται για την πάγια "απολογιστική" έκθεση - επιστολή που συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της ΤτΕ και συμπεριλαμβάνεται και στην πρόσφατη αξιολόγηση ΕΕ και ΕΚΤ- η ελληνική πλευρά σημειώνει:
"Έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα, με περίπου 4.500 φορείς να έχουν κλείσει ή συγχωνευθεί υπό την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη". Τώρα η προσπάθεια θα εστιασθεί στους άνω των 1500 δημόσιων οργανισμών που εποπτεύονται από υπουργεία ή ανήκουν στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.
Εχουμε κλείσει ήδη 77 από αυτούς τους οργανισμούς και ως τα μέσα Αυγούστου θα νομοθετηθεί το κλείσιμο ακόμη 40 μικρών οργανισμών, η συγχώνευση άλλων 25 τέτοιων και το κλείσιμο, συγχώνευση ή ενοποίηση 11 μεγάλων οργανισμών με 7.000 απασχολούμενους (συμπεριλαμβανομένων εταιριών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, κατασκευαστικών εταιριών και δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών).
Για το αγγλικό κείμενο πατήστε εδώ
(7/7)