Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ - Απόψεις & προτάσεις της Π.Ο.Σ.Ε.Ι.Ν, για την βιωσιμότητα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας


Αθήνα, 20/7/2011 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Μετά την εξαγγελία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, για την αναστολή λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο Παιδείας σας γνωστοποιούμε τις απόψεις – προτάσεις της Π.Ο.Σ.Ε.Ι.Ν, για την βιωσιμότητα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας καθώς και για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων του.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, είναι ένας από τους παλαιότερους οργανισμούς στην χώρα μας, ο οποίος ιδρύθηκε το 1947. Το 1982 αποκτά τη σημερινή μορφή του, με την ονομασία «Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ε.Ι.Ν – ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ Ε.Ι.Ν.

*      Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν) είναι Κοινωφελές Ίδρυμα – Ν.Π.Ι.Δ. του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, έχει δε ως αποστολή του την ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία εστιών για την παροχή στέγασης, σίτισης και κάθε συναφούς υπηρεσίας και φροντίδας σε φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, καθώς και κέντρων Πολιτισμού και Νεότητας. Για την εκπλήρωση της ως άνω αποστολής του, το Ε.Ι.Ν. επιχορηγείται από τον Τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων όπως ορίζει ο νόμος. Ενεργεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ή τελικός δικαιούχος προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων εν όλο ή εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από άλλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, τέλος πραγματοποιεί κάθε σχετική δραστηριότητα που του αναθέτει ο Υπουργός Παιδείας.
*      Το Ε.Ι.Ν. έχει αποκτήσει νομοθετημένο οργανισμό σύμφωνα με τον N. 3748/2009, (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α).
*      Με τον Ν. 3443/2006 -Άρθρο 11 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β)- ρυθμίστηκαν θέματα σίτισης φοιτητών που διαμένουν σε Φοιτητικές Εστίες, για την εύρυθμη λειτουργία και χρήση των οποίων έχει την ευθύνη το Ε.Ι.Ν..
Για το σκοπό αυτό, το Ε.Ι.Ν επιχορηγείται απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας Δ.Μ.Θ.
*      To E.I.N. είναι από τους ελάχιστους οργανισμούς, στον οποίο δόθηκε πιστοποίηση ISO 9001 από τον Ε.Λ.Ο.Τ..

ΤΟΜΕΑΣ ΣΙΤΙΣΗΣ – ΣΤΕΓΑΣΗΣ

Το Ε.Ι.Ν. λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα:
ü  17 Φοιτητικές Εστίες και 7 Σπουδαστικές Εστίες, στις οποίες διαμένουν ετησίως 8.000 περίπου φοιτητές & σπουδαστές, Έλληνες και αλλοδαποί. Στα Εστιατόρια των Εστιών σιτίζονται 10.000 φοιτητές.
ü  24 Μαθητικές Εστίες όπου διαμένουν ετησίως 500 μαθητές (Γυμνασίου Λυκείου, ΙΕΚ. ΕΠΑΛ κ.λ.π) και σιτίζονται γύρω στα 850 άτομα.
ü  6 Μαθητικά Κέντρα παρέχοντας σίτιση σε 350 μαθητές.
Στις παραπάνω Εστίες φιλοξενούνται φοιτητές-σπουδαστές-μαθητές οι οποίοι προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και στους οποίους εκτός της διαμονής-διατροφής παρέχεται και ένα πλαίσιο αθλητικών, ψυχαγωγικών, καλλιτεχνικών και πνευματικών δραστηριοτήτων.



ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ:

ü  Επικοινωνία και γνώση.
ü  Φιλοξενία.
ü  Εκπαιδευτική και Πολιτισμική Δραστηριότητα.
ü  Επιστημονική Δραστηριότητα.
ü  Επαγγελματική Κατάρτιση.
ü  Επαφή του ευρύτερου ελληνισμού με τον ελλαδικό χώρο.
ü  Συμβουλευτική επικοινωνία.

ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • Στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ, το Ε.Ι.Ν, υλοποιεί προγράμματα για το περιβάλλον και την αειφορία.
Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις των Μαθητικών Εστιών του Ε.Ι.Ν στεγάζονται 14 Κ.Π.Ε με μονοήμερα και πολυήμερα προγράμματα, εξυπηρετώντας 35-40 άτομα σε κάθε Κ.Π.Ε.
Τέλος, έχει όλη την τεχνική στήριξη και οικονομική διαχείριση των 64 Κ.Π.Ε. σε όλη την Ελλάδα.
  • Λειτουργία ξενώνα υποδοχής και στήριξης 50 ασυνόδευτων κοριτσιών, γυναικών ή μονογονεϊκών οικογενειών στους Αγίους Αναργύρους (Μαθητική Εστία Αγίων Αναργύρων) υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων με την συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και Αλληλεγγύης.
  • Πρόγραμμα φιλοξενίας 25 ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών αιτούντων άσυλο πολιτικών προσφύγων στη Μ.Ε Ανωγείων.


ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας σήμερα εργάζονται 480 εργαζόμενοι.
Το μέγεθος των αρμοδιοτήτων-δραστηριοτήτων του Ε.Ι.Ν. είναι μεγάλο σε σχέση με το αριθμό των υπηρετούντων εργαζομένων.
Στο Ε.Ι.Ν. με τον Ν. 3748/2009 έχουν συσταθεί 953 οργανικές θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και 10 θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή.
Το προσωπικό του Ε.Ι.Ν. είναι ιδιαίτερα έμπειρο και εξειδικευμένο στην παροχή υπηρεσιών σίτισης και στέγασης, καθώς και συναφών θεμάτων που σχετίζονται με προσφερόμενες υπηρεσίες σε φοιτητές και μαθητές.
Έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Τέλος επειδή το Ε.Ι.Ν. διαθέτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, οι εργαζόμενοι του έχουν αποκτήσει σημαντική κινητικότητα και ευελιξία σε συναφή αντικείμενα εργασίας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όσα σας αναλύσαμε, προτείνουμε τα ακόλουθα, τα οποία αποτελούν το ομόφωνο ψήφισμα του 32ου Συνεδρίου της Π.Ο.Σ.Ε.ΙΝ.

*      Την Συνέχιση της λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ως Ν.Π.Ι.Δ.) με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, των αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων του.
Η Αναγκαιότητα της ύπαρξης του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας υφίσταται και επιβάλλεται αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του την επιτυχημένη μακροχρόνια κοινωνική προσφορά του στη φοιτητική και σπουδαστική μέριμνα, που του προσδίδουν εμπειρία, κύρος και αποτελεσματικότητα και το καθιστούν ως το μοναδικό, βασικό διαχειριστή κοινωνικής ευαισθησίας της Ελληνικής Πολιτείας, απέναντι στους νέους που προέρχονται από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας μας, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις στοιχειώδεις ανάγκες τους για στέγαση και σίτιση.
Την Ενσωμάτωση, αρμοδιοτήτων-δραστηριοτήτων, λοιπών φορέων με συναφές αντικείμενο στο σχήμα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την αντιμετώπιση των θεμάτων διαφθοράς στο θέμα της σίτισης και της συνολικής διαχείρισης της μέριμνας.

*      Στην περίπτωση ίδρυσης νέου φορέα, αυτός θα πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα που έχει το Ε.Ι.Ν. (με νομικό καθεστώς Ν.Π.Ι.Δ.). Στην συστατική νομοθετική πράξη του νέου φορέα, θα πρέπει να προβλεφθούν τα ακόλουθα:

α) Ολική μεταφορά του συνόλου του υπηρετούντος προσωπικού του Ε.Ι.Ν., σε θεσμοθετημένες οργανικές θέσεις, με δεδομένο ότι το προσωπικό βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, καθότι με τον Ν. 3748/2009 οι συνιστώμενες θέσεις εργασίας είναι 953 οργανικές θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ενώ οι υπηρετούντες στο Ε.Ι.Ν στις 30/6/2011 είναι 480 εργαζόμενοι.
Η μεταφορά του προσωπικού να πραγματοποιηθεί χωρίς εξαίρεση καμίας κατηγορίας και θέσης εργασίας.
Εγγύηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας του προσωπικού χωρίς καμία απώλεια.
β) Καθολική διαδοχή από το νέο φορέα του συνόλου των εργασιακών και μισθοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων Ε.Ι.Ν., σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία.
γ) Συνέχιση και εγγύηση της καταβαλλόμενης αποζημίωσης προσωπικού Ε.Ι.Ν. λόγω συνταξιοδότησης (άρθρο 21 του Ν.3144/2003) με το ποσό των 15.000 Ευρώ. (Πρόβλεψη στην νομοθετική διάταξη)
δ) Η μισθοδοσία του προσωπικού Ε.Ι.Ν. και οι λειτουργικές δαπάνες να καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό με συγκεκριμένη καταγραφή κωδικού.
ε) Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει να συνεχισθεί η εκπροσώπηση των εργαζομένων χωρίς κανένα απολύτως κενό χρόνου, ώστε να υπάρχει ενημέρωση και παρέμβαση επί των σημαντικών θεμάτων που θα απασχολήσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο από την πρώτη συνεδρίασή του.
στ) Πρόβλεψη Χρηματοδότησης του νέου Φορέα μέσω συγκεκριμένου κωδικού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
*      Μετά την 4η επικαιροποίηση του μνημονίου, στο οποίο το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας αναφέρεται ως Οργανισμός που καταργείται, προτείνουμε ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, την μεταφορά-μετάταξη του συνόλου του εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και την απορρόφησή του σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Κεντρικές Υπηρεσίες Υπουργείου Α/θμιες και Δ/θμιες Εκπαιδεύσεις του Υπουργείου κ.α) σε πανελλαδική εμβέλεια για την κάλυψη πραγματικών αναγκών.
Η συγκεκριμένη πρόταση δηλ. η μεταφορά του προσωπικού θα πρέπει να συμπεριληφθεί ως νομοθετική διάταξη στο νομοσχέδιο των υπό κατάργηση Οργανισμών που ενδεχομένως θα κατατεθεί στην Βουλή τέλος Ιουλίου και θα ψηφιστεί στις αρχές Αυγούστου.
Πρωτίστως σ’ αυτήν την φάση ζητούμε μια πλήρη ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες λύσεις προκειμένου και εμείς να συμβάλλουμε με τις θέσεις μας στην καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος.
Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και ευελπιστούμε στην αμέριστη βοήθεια και συνεργασία σας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ/ΠΟΣΕΙΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Επικοινωνία:
Πρόεδρος: Παναγόπουλος Βασίλειος (210-6417-172) – κινητό: 6980430808