Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ομιλία Προέδρου ΠΟΣΕΙΝ στη Συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού των Σωµατείων Εργαζοµένων των ΙΓΜΕ – ΟΣΚ – Ο∆∆Υ – ΟΠΕΓΕΠ – ΕΟΜΜΕΧ – ∆ΗΜΗΤΡΑ – ΕΙΝ


Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Είναι κοινωφελές Ίδρυμα και για μία ολόκληρη εξηκονταετία παρέχει τις υπηρεσίες του στην νεολαία, με τις Φοιτητικές, Σπουδαστικές και Μαθητικές του Εστίες που είναι διάσπαρτες ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία ολόκληρης της Ελληνικής Επικράτειας. Το ακαδημαϊκό-σχολικό έτος 2010-2011 πάνω από 20.000 φοιτητές και μαθητές ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες σίτισης και στέγασης που προσέφερε το ΕΙΝ.

Οι Φοιτητικές, Σπουδαστικές και Μαθητικές Εστίες του ΕΙΝ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής μέριμνας για τους ασθενέστερους οικονομικά νέους, το δε κόστος λειτουργίας του ΕΙΝ είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τις παρεχόμενες, από γνώστες του αντικειμένου έμπειρους εργαζομένους του ΕΙΝ, υπηρεσίες, συνδυάζοντας τον κοινωνικό τους χαρακτήρα με την αναγκαία τεχνογνωσία.

Το ΕΙΝ αντί να αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα ενός οργανισμού που αφού θεσμοθετηθεί και εμπλουτιστεί θα εξακολουθεί να επιτελεί το έργο του, στο πλαίσιο της οικονομικής συγκυρίας που ταλαιπωρεί την χώρα, αποφασίζεται η κατάργηση του (Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης 2-6-2011) και οι αρμοδιότητες του μεταβιβάζονται (σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την οργάνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα ιδρυθούν από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αν το ζητούμενο είναι η βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας και συγχρόνως ο περιορισμός του κόστους δεν διαφαίνονται σοβαρές πιθανότητες επίτευξης του στόχου με τη διασπορά του αντικειμένου σε ιδιωτικούς φορείς αντί της διατήρησης ενός δημοσίου, χρηματοδοτούμενου από το κράτος οργανισμού που ασχολείται με το αντικείμενο εδώ και 60 χρόνια.

Το κόστος λειτουργίας του ΕΙΝ δεν δικαιολογεί την απόφαση κατάργησης του, ενώ οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι ουσιαστικά αναντικατάστατες. Το ΕΙΝ σήμερα απασχολεί 480 υπαλλήλους ενώ οι οργανικές του θέσεις είναι 953 (νόμος 3748/09). Το 2010 μετά από πάρα πολλά χρόνια το ΕΙΝ εμφάνισε πλεόνασμα περίπου 2.000.000 Ευρώ, ενώ είχε μειωθεί η ετήσια επιχορήγηση του πάνω από 20% (από 44.000.000 σε 34.000.000). Η ποσότητα και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του βελτιώθηκε σημαντικά (διαθέτει διαχειριστική επάρκεια ΕΛΟΤ και ISO) αφού εκσυγχρονίστηκε η οργάνωση και η οικονομική διαχείριση των μονάδων του. Ακόμα και αν σύμφωνα με το σχέδιο νόμου παραχωρηθούν οι υπηρεσίες του σε ιδιώτες το οικονομικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα είναι σημαντικό αφού η έλλειψη ανταγωνισμού θα αυξήσει τη δαπάνη για την φοιτητική μέριμνα. Το ΕΙΝ ανταγωνίζεται επιτυχώς την ιδιωτική πρωτοβουλία προσφέροντας υπεύθυνες υπηρεσίες μειώνοντας το κόστος για τους πολίτες και την πολιτεία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πρέπει να υπάρξει μία σθεναρή αντίσταση στις διαφαινόμενες προθέσεις κατάργησης του ΕΙΝ, διότι τυχόν μελλοντική επανασύσταση παρόμοιου οργανισμού θα έχει πολλαπλάσιο κόστος, ενώ δεν θα διαθέτει πια την απαιτούμενη τεχνογνωσία που το ΕΙΝ σήμερα διαθέτει.


Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΙΝ

Βασίλης Παναγόπουλος