Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Χιλιάδες υπάλληλοι κινδυνεύουν με μετάταξη ή με καθεστώς εφεδρείας


Έντυπη Έκδοση 

ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ

Αλλαγές σε 75 δημόσιους φορείς ώς τον Οκτώβριο

Χιλιάδες υπάλληλοι κινδυνεύουν με μετάταξη ή με καθεστώς εφεδρείας

Μέσα στους δύο επόμενους μήνες η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων όλων των φορέων του Δημοσίου.

Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για την ΕΡΤ, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται οι ρυθμίσεις για τους άλλους 10 φορείς που προηγούνται στη λίστα. Συνολικά, μέχρι τον Οκτώβριο 75 οργανισμοί και εταιρείες θα αλλάξουν μορφή και θα δοκιμαστεί η εργασιακή εφεδρεία.



Στην πρώτη φάση έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση κάθε υπουργείο να προχωρήσει σε ξεχωριστή ρύθμιση για τους εποπτευόμενους φορείς της ευθύνης του. Ετσι, την αρχή έκανε το υπουργείο Επικρατείας με την ΕΡΤ (ρεπορτάζ σελ. 45) και έπονται οι ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τον ΟΔΔΥ και την ΕΤΑ, το υπουργείο Παιδείας με το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, το υπουργείο Ανάπτυξης με τον ΕΟΜΜΕΧ και το ΙΓΜΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος, το ΕΘΙΑΓΕ, τον Οργανισμό Πιστοποίησης ΟΠΕΓΕΠ και τον Οργανισμό Κατάρτισης ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ για τους φορείς ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική θα γίνει κοινή ρύθμιση από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης και Υγείας. 

Τα οριστικά σχέδια των εμπλεκόμενων υπουργείων αναμένονται τις επόμενες μέρες και για το προσωπικό θα ισχύσουν οι γενικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο για την εργασιακή εφεδρεία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, μέσα στο 2011 πρέπει να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες με τους εποπτευόμενους φορείς και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 να έχουν ολοκληρωθεί οι μετακινήσεις προσωπικού. Ο προγραμματισμός αυτός όμως τελεί υπό την αίρεση της τρόικας και αναμένεται να κλιμακωθούν οι πιέσεις για την επίσπευση των διαδικασιών. 

Η κυβέρνηση δείχνει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αφ' ενός λόγω καθυστέρησης στην αξιολόγηση των φορέων και αφ' ετέρου γιατί φέτος ο περιορισμός που έχει μπει στις προσλήψεις είναι αυστηρότερος σε σχέση με τα επόμενα τρία χρόνια και η σχέση προσλήψεων-αποχωρήσεων είναι 1:10 έναντι 1:5. Στους 75 φορείς που έχουν μπει στη λίστα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων της διυπουργικής επιτροπής υπό τον Θ. Πάγκαλο εργάζονται συνολικά 7.000 υπάλληλοι. 

Οι μετακινήσεις προσωπικού από αυτούς τους φορείς σε άλλους ή στην κεντρική διοίκηση λαμβάνονται ως προσλήψεις και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να απορροφηθούν όλοι οι υπάλληλοι, ακόμη και αν δεν γίνει καμία άλλη πρόσληψη. 


Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τις ρυθμίσεις για τους πρώτους και μεγαλύτερους σε δυναμικότητα και επιχορηγήσεις φορείς, θα καταφέρει να πείσει την τρόικα ότι κινείται στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και μέχρι τα τέλη του 2011 με τις συγχωνεύσεις θα καταφέρει να εξοικονομήσει το ποσό των 250 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα του μνημονίου. 

Περίπου 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι η οικονομία με τις συγχωνεύσεις στην ΕΡΤ και τους άλλους 10 μεγάλους φορείς. Επιπλέον, με το επόμενο κύμα συγχωνεύσεων, μέχρι τον Οκτώβριο που θα υποβληθεί ο προϋπολογισμός του 2012, θα είναι σε θέση να μειώσει το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων, που υπολογίζεται σε 2,7 δισ., ευρώ φέτος, κατά 30% τουλάχιστον. 

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι δαπάνες του τρέχοντος προϋπολογισμού κινούνται εκτός στόχου το πρώτο εξάμηνο και οι πιέσεις για δραστικές περικοπές στο διάστημα που απομένει, είναι ήδη ασφυκτικές από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προς τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι πιέσεις αυτές έχουν φθάσει και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που εξετάζει όλες τις δυνατές επιλογές για επίσπευση του προγράμματος εάν και οι επικεφαλής της τρόικας δείξουν τον ίδιο ζήλο για το πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας. 

Από την πρώτη ανάλυση των καταστάσεων προσωπικού των υπό κατάργηση και συγχώνευση φορέων φαίνεται πως στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι είναι αορίστου χρόνου, ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι αντιπροσωπεύουν το 10-20%. Η αξιολόγησή τους από το ΑΣΕΠ θα πάρει τουλάχιστον 6 με 9 μήνες και γι' αυτό το λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας επέμεινε οι διαδικασίες να κλείσουν το 2012, ώστε να γίνουν σταδιακά οι κρίσεις για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στη νέα δομή της κεντρικής διοίκησης που θα διαμορφωθεί με τον «Καλλικράτη» του Δημοσίου. 

Στον καμβά αυτό της ήπιας αναδιάρθρωσης έγινε και το σχέδιο συγχώνευσης της ΕΡΤ από τον υπουργό Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλο. Εάν θα αποτελέσει τον μπούσουλα για τους άλλους φορείς, θα κριθεί την επόμενη εβδομάδα στην επισκόπηση των δημόσιων οικονομικών από την τρόικα. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το θέμα που απευχόταν να ανοίξει, δηλαδή της μαζικής εξόδου υπαλλήλων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στη χειρότερη καμπή της οικονομικής κρίσης.