Αλλάζει άρδην ο χάρτης των φορέων του δημόσιου τομέα με συγχωνεύσεις και καταργήσεις πλειάδας οργανισμών που υπολειτουργούν ή δεν έχουν -πια... - αντικείμενο «ύπαρξης». Στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν τουλάχιστον 1.500 ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και Ανώνυμες Εταιρείες που επιχορηγούνται από το κράτος, ενώ ήδη έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για αναζήτηση τεχνικών συμβούλων που θα υλοποιήσουν το σύνθετο πρόγραμμα. Οι υπάλληλοι των φορέων που θα κριθούν πλεονάζοντες θα περάσουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, και όπως όλα δείχνουν η εφαρμογή του νέου θεσμού θα «δοκιμασθεί» σε περίπου 7.000 εργαζόμενους οργανισμών, η κατάργηση ή η συγχώνευση των οποίων έχει δρομολογηθεί. Μέσα στους επόμενους εννέα μήνες αναμένεται να προσδιοριστεί με ακρίβεια το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο επί της ουσίας θα μπορεί να απασχοληθεί κυρίως σε εποχικές θέσεις.
1. Ποια είναι τα κριτήρια κατάταξης στον πίνακα εργασιακής εφεδρείας για τους πλεονάζοντες υπαλλήλους;
Καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα αντικειμενικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι τίτλοι σπουδών, οι ειδικές γνώσεις, η προϋπηρεσία, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικές παράμετροι, όπως η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία.
Βάσει των κριτηρίων αυτών, το πλεονάζον προσωπικό κάθε ΝΠΙΔ θα εντάσσεται σε ενιαίο πίνακα που θα καταρτίζεται από το ΑΣΕΠ. Οι υπάλληλοι θα μπορούν να διεκδικήσουν μόνιμη θέση του στενού δημόσιου τομέα. Οι πιθανότητες, όμως, να καταλάβουν μόνιμη θέση μετά την απαγόρευση προσλήψεων και τον κανόνα που ισχύει «μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» (μία για κάθε δέκα αποχωρήσεις το 2011) είναι ελάχιστες. Μετά την παρέλευση ενός έτους οι υπάλληλοι δεν θα πληρώνονται με το 60% του βασικού τους μισθού, αλλά και δεν θα διαγράφονται από τη λίστα.
Το δόγμα «κανείς δεν θα απολύεται, αλλά δεν θα αμείβεται» φαίνεται να υιοθετείται.
2. Πού θα υποβάλουν οι υπάλληλοι αίτηση κατάταξης στο καθεστώς εφεδρείας;
Οταν οι φορείς καταγράψουν το πλεονάζον προσωπικό οφείλουν να ενημερώσουν σχετικά το ΑΣΕΠ. Παράλληλα, οι υπάλληλοι που θα θεωρηθούν πλεονάζοντες θα πρέπει, προκειμένου να ενταχθούν στους πίνακες εργασιακής εφεδρείας, να υποβάλουν σχετική αίτηση στο ΑΣΕΠ, καταθέτοντας και όλα τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα προσόντα τους. Ο πίνακας αυτός θα δημοσιοποιείται από την Ανεξάρτητη Αρχή, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ενστάσεις. Μετά την εξέταση των ενστάσεων το ΑΣΕΠ θα καταρτίζει τον οριστικό πίνακα. Aκολούθως, θα προκηρύσσονται οι θέσεις, για τις οποίες θα έχουν δικαίωμα μόνο οι ενδιαφερόμενοι από τον πίνακα να υποβάλουν αίτηση και να αναφέρουν τις προτιμήσεις τους για τον φορέα που επιθυμούν να μεταφερθούν. Το ΑΣΕΠ θα επιλέξει τους καταλληλότερους.
3. Πώς θα μοριοδοτούνται oι υπάλληλοι;
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου το διδακτορικό εξετάζεται να πριμοδοτείται με 150 μόρια και το μεταπτυχιακό με 100. Με περισσότερα μόρια θα πριμοδοτηθούν επίσης εκείνοι που γνωρίζουν ξένες γλώσσες και έχουν επάρκεια σε γνώσεις υπολογιστή. Επίσης, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει και το ΑΣΕΠ, η προϋπηρεσία του υπαλλήλου θα λαμβάνει 30 μόρια για κάθε χρόνο. Ειδική βαθμολόγηση έχει προταθεί για την ηλικία των υπαλλήλων με 5 μόρια ανά έτος.
4. Ποιες άλλες δυνατότητες έχουν οι κατασσόμενοι στον πίνακα υπάλληλοι;
Οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι, πριν χάσουν τη θέση τους, εφόσον πληρούν τα κριτήρια που θα προβλέπονται θα μπορούν -εκτός από το να μετατάσσονται σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα σε ποσοστό 10% επί των συνολικών ετήσιων προσλήψεων- να καταλαμβάνουν το 30% των θέσεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Επίσης, θα μπορούν να καταλαμβάνουν κατά προτεραιότητα θέσεις μερικής απασχόλησης και τέλος να αποχωρήσουν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Οι ενδιαφερόμενοι για θέσεις εποχικού προσωπικού θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση κάθε φορά που θα προκηρύσσονται σχετικές θέσεις, ενώ δεν θα βγαίνουν από τη λίστα της εφεδρείας του ΑΣΕΠ, ούτε θα μπορούν να απασχοληθoύν για περισσότερα από τρία 8μηνα (με την απαραίτητη διακοπή των 4 μηνών).