Ηδη, πολλά ιδρύματα έχουν καταθέσει προσφυγές
Του Αποστολου Λακασα
Μετέωρη θα μείνει η λειτουργία των φοιτητικών εστιών των ΑΕΙ από τον νέο χρόνο. Και αυτό διότι τα Ιδρύματα αρνούνται να αναλάβουν την εποπτεία των εστιών, η οποία τους ανατίθεται από το υπ. Παιδείας εξαιτίας της κατάργησης τού -έως τώρα εποπτεύοντος των εστιών -Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.
Ηδη, κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης έχουν προσφύγει ΑΕΙ, ενώ το ΕΜΠ επεξεργάζεται σχέδιο ώστε η ανάληψη της ευθύνης των εστιών από τα Ιδρύματα να έχει βιώσιμες προοπτικές. Επίσης, και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (η πρώην ΑΣΟΕΕ) διαμαρτύρεται για την ανάθεση σε αυτό της αρμοδιότητας της φοιτητικής εστίας Αθηνών, που βρίσκεται στην οδό Πατησίων (περιοχή Αγίου Λουκά στα Πατήσια), και ζητεί αυτή να αναβληθεί έως ότου λυθούν κρίσιμα προβλήματα. Ουσιαστικά, η ανάληψη των εστιών αποτελεί μια «καυτή πατάτα» από τη στιγμή που τα κονδύλια μειώνονται.
Ειδικότερα, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα κληθούν από τη νέα χρονιά να διαχειριστούν τις 8.097 θέσεις των 25 φοιτητικών εστιών, που έως τώρα εποπτεύονται από το ΕΙΝ. Οκτώ εστίες βρίσκονται στην Αττική, έξι την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιπες 11 βρίσκονται στα Ιωάννινα, την Πάτρα (δύο), την Κομοτηνή, την Ξάνθη, το Ρέθυμνο, την Κέρκυρα, τον Βόλο, την Αμαλιάδα, το Ηράκλειο και την Καλαμάτα. Από τις 8.097 θέσεις οι 6.982 διατίθενται σε φοιτητές πανεπιστημίων και οι 1.115 θέσεις σε σπουδαστές ΤΕΙ. Παράλληλα, τα Ιδρύματα προσφέρουν στους φοιτητές τους περίπου 6.000 θέσεις μέσω της ενοικίασης ξενοδοχείων. Με τον νέο νόμο, κάθε ΑΕΙ θα ιδρύσει ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που θα αναλάβει και τη διαχείριση των θεμάτων της φοιτητικής μέριμνας.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κων. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι γίνεται διάλογος ώστε τα ΑΕΙ να αναλάβουν τις εστίες. Και τα ΑΕΙ από την πλευρά τους θεωρούν απαραίτητο τον διάλογο, ώστε να υπάρξει βιώσιμη λύση, αλλιώς αρνούνται να αναλάβουν μια αρμοδιότητα, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Επίσης, τα ΑΕΙ θα κληθούν να διαχειριστούν τις θέσεις στις εστίες με διαφάνεια και να τις αποδώσουν στους πραγματικούς δικαιούχους, καθώς σε πολλές μένουν εξωπανεπιστημιακοί.
Για το θέμα, επίσης, οξύτατη είναι και η αντίδραση της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). «Η μεταφορά της ευθύνης στα πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνει με την παράλληλη μεταφορά των αναγκαίων πόρων και του προσωπικού που απαιτείται για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους. To υπουργείο, σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ΑΕΙ, θα πρέπει να δώσει άμεσα λύση στο νομικό πρόβλημα που υπάρχει, για τη μεταφορά του προσωπικού των εστιών στα ΑΕΙ. Πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα η μισθοδοσία εργαζομένων σε πολλές εστίες να έχει σταματήσει από τον περασμένο Οκτώβριο», λέει. Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ, υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η σίτιση των φοιτητών από τον Ιανουάριο, εξαιτίας της μη-ύπαρξης σχετικού κωδικού στους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ. Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι καταστάσεις αυθαιρεσίας και περιστατικά παρανομίας που απειλούν την ασφάλεια των ενοίκων των εστιών, πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς δισταγμό από τα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου και της πολιτείας.
Πηγή:kathimerini.gr