Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Απλήρωτοι επί μήνες στη Φοιτητική Εστία Πατρών


Στον «αέρα» η λειτουργία της και το προσωπικό της με το νόμο – πλαίσιο που κατάργησε το ΕΙΝ στο οποίο υπάγονταν 

Ούτε ευρώ δεν έχουν δει τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς ένα από τα προβλήματα που επέφερε ο πασίγνωστος νόμο- πλαίσιο έγκειται αυτή τη φορά στις καταργήσεις των φορέων του δημοσίου, μεταξύ αυτών και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο υπάγονταν οι εστίες.


Το ΕΙΝ, που απασχολούσε 669 άτομα και είχε πόρους ύψους 5 εκατ. ευρώ διαχειριζόταν όλα αυτά τα χρόνια τις φοιτητικές εστίες. Ως εκ τούτου, και μετά την κατάργησή του, το υπουργείο Παιδείας δεν είχε άλλο δρόμο από το να καλέσει τα πανεπιστήμια να πάρουν τις εστίες στην ευθύνη τους, και μάλιστα άμεσα!

Μόλις τον Σεπτέμβριο, και στα πρόθυρα του νέου ακαδημαϊκού έτους, οι πρυτάνεις των μεγάλων Ιδρυμάτων της χώρας ενημερώθηκαν σχετικά μέσω κλήσεων στα κινητά τηλέφωνα τους ή μέσω e-mails που έλαβαν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (για εκείνους που δεν απάντησαν στις κλήσεις).

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας της χώρας τους ενημέρωσαν απλώς ότι πρέπει να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες σύστασης ανωνύμων εταιρειών στο εσωτερικό τους (όπως προβλέπει ο νέος Νόμος Πλαίσιο) για την διαχείριση των φοιτητικών εστιών ή την ένταξη τους στις εταιρείες που λειτουργούν ήδη στα περισσότερα Ιδρύματα για την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: ότι οι πρυτάνεις κλήθηκαν με τη μορφή «τελεσιγράφου» να υπογράψουν αντίστοιχες πράξεις μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε οι εστίες να συνεχίζουν να λειτουργούν.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν αποτέλεσε, και δεν αποτελεί, την εξαίρεση του κανόνα, με αποτέλεσμα η λειτουργία της Φοιτητικής Εστίας Πατρών να είναι πλέον μετέωρη. Παράπλευρη συνέπεια είναι οι 42 μόνιμοι εργαζόμενοί της καθώς και αυτοί που εργάζονται στα συνεργεία της να είναι απλήρωτοι για δύο μήνες -όσο διάστημα έχει μεσολαβήσει από την κατάργηση του ΕΙΝ.

Και το χειρότερο είναι ότι, όπως εκτίμησε μιλώντας στο Patrastimes.gr ο Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οποίος υπήρξε αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Διοίκηση του ΕΙΝ, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουν το χρώμα του χρήματος πριν περάσουν ακόμη τρεις μήνες τουλάχιστον!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο 
Πηγή: patrastimes.gr