Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Μένει μέχρι… να φύγει το Ε.Ι.Ν. στο Δ.Π.Θ.





5-8-2011
Μένει μέχρι… να φύγει το Ε.Ι.Ν. στο Δ.Π.Θ.
Την ώρα, που η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής σεζόν στα πανεπιστήμια βρίσκεται ακόμα στον αέρα εν αναμονή των εξελίξεων που θα προκύψουν από τον χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου είναι και το μέλλον της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών με το υπό κατάργηση Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, που διαχειρίζεται τις φοιτητικές εστίες στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. 
Θυμίζουμε ότι το ΕΙΝ συμπεριλαμβανόταν στους 75 δημόσιους οργανισμούς της λίστας του Θ. Πάγκαλου, που είτε θα συγχωνεύονταν είτε θα καταργούνταν. Εν τέλει, βάσει των πρόσφατων δηλώσεων της υπουργού Παιδείας, κ. Άννας Διαμαντοπούλου, το ΕΙΝ θα καταργηθεί ως δημόσιος φορέας και οι αρμοδιότητές του θα μεταβιβαστούν στα Πανεπιστήμια. Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία, που εντάχθηκε στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι 9 από τους υπό κατάργηση οργανισμοί πρόκειται να πάρουν πίστωση χρόνου, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα μεταβατικής φύσεως. Πρόκειται για τους οργανισμούς με το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων και με το ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι και το ΕΙΝ. Η κατάργηση αυτών πρόκειται να δρομολογηθεί και να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα διάστημα 9 μηνών.

Η αγωνία για την τύχη του ΕΙΝ οδήγησε και στο ραντεβού που είχε την Τετάρτη στην Αθήνα ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου, αρμόδιος για τα φοιτητικά θέματα κ. Γιώργος Κώστα με την διοίκηση του Ιδρύματος. Εκεί, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις των κυοφορούμενων αλλαγών και το τι πρόκειται να συμβεί αναφορικά με τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών. Αν και οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί μέχρι τώρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η προβλεπόμενη κατάργηση του Ιδρύματος οδηγεί σε κινητοποίηση για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των εστιών που διαχειρίζεται έως σήμερα. Το ευχάριστο είναι ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου οι εστίες αυτές θα λειτουργούν κανονικά υπό την αρμοδιότητα του ΕΙΝ μετά από διαβεβαιώσεις που δέχτηκε ο κ. Κώστα από τη διοίκηση. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί από την 1η Σεπτεμβρίου οι φοιτητικές εστίες θα κληθούν να δεχτούν και πάλι τους δικαιούχους στέγασης και σίτισης. 

Προβληματισμός της διοίκησης του Δημοκριτείου για τη διαφαινόμενη ανάληψη των αρμοδιοτήτων του ΕΙΝ

Ο προβληματισμός των πανεπιστημιακών έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση που θα συνοδεύει την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων του ΕΙΝ στα πανεπιστήμια, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά χωρίς επιπλέον πόρους. 
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κώστα στον «ΠτΘ» «το καλύτερο σενάριο θα ήταν μαζί με τις αρμοδιότητες και τους εργαζομένους του ΕΙΝ να μεταβιβασθεί και ο υπάρχον προϋπολογισμός που καλύπτει τις απαιτούμενες ανάγκες». Σε αντίθετη περίπτωση φαίνεται ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο από την στιγμή που το πανεπιστήμιο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διαθέσει επιπλέον χρήματα για τη φοιτητική μέριμνα και υφίσταται ήδη ψαλίδισμα στους διατιθέμενους πόρους κατά 50%. 

«Η ανεπάρκεια προσωπικού θα οδηγήσει σε εργολαβίες»

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που ανακύπτει από την κατάργηση του ΕΙΝ, είναι αυτό των εργαζομένων του. Σήμερα το ΕΙΝ διαθέτει συνολικά 25 εργαζομένους στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα επόμενα 2-3 χρόνια να ανακύψουν προβλήματα στη λειτουργία των εστιών λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού υπαλλήλων. Λαμβάνοντας ως δεδομένο πως στην παρούσα φάση ούτε το ΕΙΝ ούτε όμως και το ίδιο το πανεπιστήμιο έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, η μοναδική λύση, κατά τον κ. Κώστα, είναι οι υπηρεσίες της σίτισης, της συντήρησης των κτιρίων και της επιτήρησης τους να γίνονται μέσω εργολαβιών

Να σημειωθεί τέλος ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται σήμερα το ΕΙΝ στο Δημοκρίτειο, για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών, ανήκουν στο ίδιο το πανεπιστήμιο, εν αντιθέσει με άλλες περιπτώσεις πανεπιστημίων. Αυτό κρίνεται ως ένα θετικό στοιχείο για το πανεπιστήμιο, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία μεταβίβασης αρμοδιοτήτων που θα ακολουθήσει όσο και με τη μεταγενέστερη οικονομική επιβάρυνσή του.*

Η κατάργηση του ΕΙΝ πλήττει και το Σουφλί του Έβρου

Αβέβαιο το μέλλον 80 μαθητών, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Φροντίδας Παιδιού

Δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια, που έρχονται αντιμέτωπα με τη διαφαινόμενη κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, αλλά η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι πλήττει και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κι αυτό γιατί οι αρμοδιότητες του ΕΙΝ δεν περιορίζονται μόνο στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων αλλά και σε εστίες που φιλοξενούν μαθητές σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.
Μια από αυτές τις περιοχές είναι και ακριτικό Σουφλί του νομού Έβρου, οπού λειτουργεί μέχρι σήμερα το Κέντρο Φροντίδας Παιδιού, το οποίο φιλοξενεί περίπου 80 μαθητές από τον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους παιδιά της μειονότητας. Το κέντρο καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών που, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας στα σχολεία, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά και της έλλειψης τακτικής συγκοινωνίας. 

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σουφλίου, κ. Ευάγγελο Πουλιλιό, αν επαληθευτεί το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου στο δήμο, ώστε να αναλάβει τη διαχείριση του Κέντρου, αυτό θα επιφέρει αδυναμία λειτουργίας του για οικονομικούς λόγους. Το ανησυχητικό είναι ότι η μέχρι τώρα πληροφόρηση του δημάρχου για το μέλλον του συγκεκριμένου Κέντρου δεν περιλαμβάνει καθόλου στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα χρηματοδοτείται. Από την άλλη μεριά, εξίσου ανησυχητικό είναι και το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» στο Κέντρο Φροντίδας Παιδιού, μιας και θα αποτελέσει πλήγμα για την τοπική κοινωνία, αν καταστεί αδύνατη η συνέχιση των σπουδών τους σε σχολεία του Σουφλίου.


Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης 
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com