Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Δημοσιεύματα για την τροπολογία που καταργεί το ΕΙΝ 30/7

 

Τα Νέα
Ο Πάγκαλος άνοιξε χορό απολύσεων
Ρύθμιση τριών ταχυτήτων για τους εργαζομένους στους 40 φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 30 Ιουλίου 2011



Με στόχο την εξοικονόμηση 150 εκατομμυρίων ευρώ μόνον κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και χωρίς να αποκλείονται απολύσεις για το πλεονάζον προσωπικό προχωρούν οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των 40 φορέων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Προτεραιότητα στις συνταξιοδοτήσεις με εθελούσια έξοδο θα δοθεί στους 7.000 εργαζομένους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων απασχολείται στους 11 μεγάλους φορείς - μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ - από το πακέτο των 40 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Αυτό ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του ΙΓΜΕ, όπου κατά μέσο όρο οι ηλικίες των εργαζομένων είναι 62 έτη και θα μπορούσαν να προβλεφθούν κάποια μέτρα ώστε να συνταξιοδοτηθούν σύντομα.
Ωστόσο κατέστησε σαφές πως θα εφαρμοστεί και η εργασιακή εφεδρεία και στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε και απολύσεις εργαζομένων. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πάγκαλος στην περίπτωση της ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως η ανάγκη περιορισμού των 3.500 υπαλλήλων θα σημάνει αναγκαστικά απολύσεις.
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών ορίζεται πως για τους μεγάλους φορείς όπως η ΕΡΤ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο ΟΔΔΥ, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, ο ΟΣΚ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η Θέμις Κατασκευαστική, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΙΓΜΕ και το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, θα εκδοθεί κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος υπουργού με την οποία μπορεί είτε «να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών ή με απορρόφηση και σύσταση νέων εταιρειών» είτε «να αποσπώνται από αυτούς περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή/και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα ή ο επιδιωκόμενος σκοπός σε άλλο νομικό πρόσωπο».
Μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις των φορέων, θα πρέπει μέσα σε διάστημα 9 μηνών να προσδιοριστεί το πλεονάζον προσωπικό και να καταρτιστεί το νέο οργανόγραμμα. Αρμόδια για τις διαδικασίες θα είναι η Γενική Διεύθυνση ή Διεύθυνση ή άλλη υπηρεσία προσωπικού του νέου φορέα.
«Μέχρι τον προσδιορισμό του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού και τη μεταφορά του μη πλεονάζοντος προσωπικού, η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά από τον υπό εκκαθάριση ή υπό συγχώνευση ή διάσπαση τελούντα φορέα» αναφέρεται στην τροπολογία. Η τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού θα καθοριστεί μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία, που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία προχωρά άμεσα η συγχώνευση 4 φορέων, που ήταν στη λίστα των 11 μεγάλων και συγκεκριμένα του ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΘΙΑΓΕ, του ΟΠΕΓΕΠ και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος.
Για τους εργαζομένους στους υπόλοιπους 29 φορείς προβλέπεται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η αυτοδίκαιη μετάταξη ή μεταφορά τους στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων όπου υπάγονται ή στους νέους φορείς και οργανισμούς που συστήνονται, με εξαίρεση το προσωπικό ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου, που απολύεται.

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο

Καθημερινή
30-07-2011

Του Βασιλη Nεδου


Στη Βουλή η τροπολογία για τις καταργήσεις

Την κατάργηση και συγχώνευση πάνω από 40 φορέων του δημόσιου τομέα αποφάσισε χθες η διυπουργική γνωμοδοτική επιτροπή υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι κ.κ. Δ. Ρέππας, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Κ. Σκανδαλίδης. Νωρίτερα κατατέθηκε και σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο του έτερου αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, βάσει της οποίας καταργούνται δεκάδες ακόμη φορείς.

Η διυπουργική κατέληξε σε μια σειρά από κινήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν για το 2011 εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ. Ετσι, αποφασίστηκε η διακοπή της αυτόνομης λειτουργίας των ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΕΤΑ και ΙΓΜΕ. Χρόνο για να διατυπώσουν την οριστική πρότασή τους για φορείς της αρμοδιότητάς τους ζήτησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Για την ΕΡΤ αποφασίστηκε η κατάργηση των μη βιώσιμων υπηρεσιών και ο «οργανωτικός εκσυγχρονισμός της εταιρείας».

Αποφασίστηκε επίσης και η συγχώνευση των τριών κατασκευαστικών εταιρειών του Δημοσίου σε μία ενιαία. Μεταξύ των φορέων που καταργούνται οριστικά, περιλαμβάνονται: Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας, Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, Εθελοντικός Οργανισμός Εργο Πολιτών, Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου, Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας κ.ά. Στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση οργανισμούς θα μεταταγούν κατά τις πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας. Προβλέπεται δηλαδή η μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες ή ακόμη και η δημιουργία προσωποπαγών θέσεων, εφόσον αυτές δεν υπάρχουν.

Στην περίπτωση του προσωπικού υπογραμμίζεται ότι θα τηρηθεί ο κανόνας της μιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις ενώ γίνεται και παραπομπή στη μείωση κατά 30% του αριθμού των συμβασιούχων. Ως προς το μόνιμο προσωπικό, στο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι με 80.000 αποχωρήσεις για το 2010 ο αριθμός των μονίμων μειώθηκε σχεδόν κατά 10%. Αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, λένε, τότε δεν υπάρχει λόγος απολύσεων. Ωστόσο, φαίνεται ότι ως προς τη διαδικασία των μετατάξεων, αυτές θα περνούν και από την κρησάρα του ΑΣΕΠ, κάτι που βεβαίως είχε πρώτος αναγγείλει, προ περίπου δύο μηνών, ο κ. Πάγκαλος, και συνιστά «παράθυρο» για απολύσεις, εφόσον κριθεί ότι κάποιος υπάλληλος έχει προχωρήσει σε πειθαρχικά ή άλλα παραπτώματα.

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο


Σάββατο 30 Ιούλη 201
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Στον «αέρα» 7.000 εργαζόμενοι - Νέες περικοπές μισθών
Από λαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο
Στον αέρα βρίσκονται 7.000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση χτες, με τροπολογίες στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση», προχωρά σε απολύσεις, «εργασιακή εφεδρεία» και νέες περικοπές επιδομάτων και άρα μειώσεις σε μισθούς που φτάνουν τα 293 εκατομμύρια ευρώ!
Πιο συγκεκριμένα:
Επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο και στη συνέχεια απόλυση περιμένει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στους φορείς του Δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την τροπολογία, επεκτείνει το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» για το σύνολο του ευρύτερου δημοσίου τομέα, δηλαδή τις Ανώνυμες Εταιρείες και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται από το κράτος και τα οποία θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν. Η τροπολογία αναφέρει: «Μετατάξεις και μεταφορές του ανωτέρω προσωπικού (σ.σ. των φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται) από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες προς το δημόσιο και ν.π.δ.δ. (σ.σ. Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) συνυπολογίζονται στους περιορισμούς των παραγράφων 1 και 7 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010)». Με άλλα λόγια, οι προαναφερόμενες μετατάξεις και μεταφορές θεωρούνται νέες προσλήψεις και υπάγονται στο βασικό περιορισμό του προαναφερόμενου νόμου 3833/2010 που ορίζει ότι για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο γίνεται 1 πρόσληψη. Για φέτος, ουσιαστικά ο αριθμός των επιτρεπόμενων προσλήψεων έχει καλυφθεί, αφού, βάσει του Μεσοπρόθεσμου, ισχύει 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.
Στην «εργασιακή εφεδρεία» θα περάσουν σίγουρα οι εργαζόμενοι στους φορείς που καταργούνται και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στους φορείς που συγχωνεύονται. Το προσωπικό που θα περάσει στην «εργασιακή εφεδρεία», βάσει του εφαρμοστικού νόμου του «μεσοπρόθεσμου», για 12 μήνες θα παίρνει το 60% του βασικού μισθού που έπαιρνε στην προηγούμενη εργασία του. Εχει επίσης τις εξής δυνατότητες εργασίας: α) Να προσληφθεί στο Δημόσιο με την ίδια σύμβαση εργασίας που είχε πριν και σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των ετήσιων προσλήψεων. β) Να εργαστεί στο Δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου και σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των εκάστοτε θέσεων που προκηρύσσονται (από το 2012 και μετά, οι συμβασιούχοι, συνολικά, που θα προσλαμβάνονται θα είναι το 10% αυτών που προσλήφθηκαν το 2010). γ) Να εργαστεί στο Δημόσιο με σύμβαση μερικής απασχόλησης και δ) να ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εφόσον υπάρξει τέτοιο πρόγραμμα (δηλαδή εφόσον η κυβέρνηση έχει χρήματα για να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα).
Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εργαζομένων θα βρεθεί άμεσα στην ανεργία και μετά το 12μηνο χωρίς καν το επίδομα.


ethnos.gr
Σάββατο 30 Ιούλη 201
Του Νίκου Β. Τσίτσα
Tο «κούρεμα» στις ΔΕΚΟ για οργανισμούς και προσωπικό
Οριστικά παίρνουν τον δρόμο της κατάργησης, της συγχώνευσης ή της αναδιοργάνωσης 11 μεγάλοι οργανισμοί του Δημοσίου, οι οποίοι συμπεριελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μαζί με άλλους 29 μικρότερους φορείς.
Οριστικά παίρνουν τον δρόμο της κατάργησης, της συγχώνευσης ή της αναδιοργάνωσης 11 μεγάλοι οργανισμοί του Δημοσίου, οι οποίοι συμπεριελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μαζί με άλλους 29 μικρότερους φορείς. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς τη διαδικασία μείωσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι ανάγκες για διορισμό εξειδικευμένου προσωπικού μειώνουν σημαντικά -σε βάθος χρόνου- τον αριθμό των μεταταχθέντων και αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των "εφέδρων" που θα αναμένουν μετά το 12μηνο μία μόνιμη θέση στο Δημόσιο. Το "Εθνος της Κυριακής" ακτινογραφεί τους 11 μεγάλους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ - ΝΠΙΔ)Στον αέρα εργαζόμενοι και αρμοδιότητεςΤο ΕΙΝ έχει την ευθύνη λειτουργίας 17 φοιτητικών εστιών, 4 σπουδαστικών εστιών, 33 μαθητικών εστιών και 10 μαθητικών κέντρων που φιλοξενούν συνολικά 10.000 μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Στο ίδρυμα απασχολούνται 669 εργαζόμενοι σε όλη την επικράτεια. Η διυπουργική επιτροπή πρότεινε τη διακοπή της λειτουργίας του. Η αρμόδια υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου επεξεργάζεται πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στο υπουργείο προκειμένου να συνεχιστεί ανελλιπώς η παροχή υπηρεσιών προς τους δικαιούχους.