Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Μια φιλόξενη «στέγη» για 28 μετανάστριες και τα παιδιά τους

Η Φαϊάν από τη Σομαλία έχασε και τους δύο της γονείς στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας της. Οταν οι αντίπαλοι έφτασαν να απειλήσουν και την ίδια με μαχαίρι, κατάλαβε πως ήρθε η ώρα να φύγει. Ο υποψήφιος σύζυγός της δεν μπόρεσε να την ακολουθήσει στο δύσκολο ταξίδι της ξενιτιάς. Λίγους μήνες μετά, η κοιλιά της 20χρονης άρχισε να μεγαλώνει. Ηταν τότε που αποφάσισε να περάσει παράνομα το Αιγαίο και να γεννήσει το παιδί της σε ευρωπαϊκή, ασφαλή γη.
Είναι μία από τις γυναίκες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που φιλοξενούνται με τα παιδιά τους στον ξενώνα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ). Αν και πέρασαν τον δικό τους Γολγοθά, οι 28 μητέρες και τα παιδιά τους φαίνεται πως βρήκαν στο φιλόξενο κέντρο μια αγκαλιά για να «αναστήσουν» ξανά τη ζωή τους.
«Από τον Οκτώβριο του 2010 έχω έρθει εδώ με την 2,5 ετών κόρη μου. Το περιβάλλον είναι φιλόξενο, το μωρό μου έχει ό,τι χρειάζεται και αισθάνομαι ότι είμαστε ασφαλείς», μας λέει η Φαϊάν. «Θέλω να μείνω στην Ελλάδα -ήδη μαθαίνω τη γλώσσα- ώστε να μπορέσω να βρω μια δουλειά», συμπληρώνει.
Το πρόγραμμα.
Αν και σταγόνα στον ωκεανό, η δομή φιλοξενίας του ΕΙΝ αποτελεί μοναδική λύση για τις μονογονεϊκές οικογένειες γυναικών που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και ήδη 50 άτομα φιλοξενούνται από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η δομή.
«Σε εμάς, οι γυναίκες έρχονται μέσω του υπ. Υγείας», λέει η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, Ευαγγελία Τσολακίδου. «Τα μοναδικά κριτήρια είναι να μην πάσχουν από κάποια μολυσματική ασθένεια και να μην είναι θύματα τράφικινγκ».
Οι περισσότερες από τις φιλοξενούμενες είναι θύματα πολέμου ή έχουν υποστεί διώξεις στη χώρα τους. Αν και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, οι ανάγκες ολοένα μεγαλώνουν. Ο χώρος του ΕΙΝ μπορεί άλλωστε να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερες γυναίκες.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ