Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΑΤΕΙΘ Κόντρα για την εστία στη Σίνδο


Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, πρώην ΕΙΝ, για τη σπουδαστική εστία στη Σίνδο, που φιλοξενεί περίπου 200 φοιτητές.
 
Της Φιλομήλας Δημολαΐδου
Αιτία, η εξαίρεση του ΑΤΕΙΘ από την οκτάμηνη παράταση που δόθηκε για την ανάληψη των ευθυνών των φοιτητικών εστιών από τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Την αδυναμία του ιδρύματος να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες της εστίας αναλύει στις επιστολές που έστειλε, τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και στη νέα διοίκηση του συγχωνευμένου οργανισμού, ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ Παύλος Καρακολτσίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη στέγαση περίπου 200 φοιτητών. Ιδιαίτερα, αφού δεν έχουν φτάσει ούτε τα χρήματα του τακτικού προϋπολογισμού λόγω του ότι δεν έγιναν εκλογές για την ανάδειξη των συμβουλίων διοίκησης. Τα πάγια έξοδα (θέρμανση, φύλαξη, καθαριότητα) της εστίας ανέρχονται σε 100.000 ευρώ, ενώ τα έκτακτα υπερβαίνουν τις 70.000 ετησίως. Επιπλέον, η εστία έμεινε χωρίς προσωπικό, αφού τους δυο υπαλλήλους που εργάζονταν εκεί χρόνια η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ τους μετέφερε στο Αριστοτέλειο (ΑΠΘ). Όπως ανέφερε στη «Μ» ο κ. Καρακολτσίδης, τα έξοδα συντήρησης του κτιρίου είναι αυξημένα, γιατί η εστία, όπως και όλο το ΑΤΕΙΘ, είναι χτισμένα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, κάτι που προκαλεί έντονη υγρασία. Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους το ίδρυμα διέθεσε δύο άτομα από το υπάρχον λιγοστό προσωπικό. Μάλιστα, ο κ. Καρακολτσίδης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τον λόγο που οι εστίες των υπόλοιπων ιδρυμάτων έχουν τεθεί σε μεταβατικό στάδιο, το οποίο σημαίνει ότι τα ιδρύματα θα τις αναλάβουν μετά τον Αύγουστο, ενώ η δική του έχει εξαιρεθεί. «Ήταν σαφής η δέσμευσή σας στη Βουλή (16/2/2011) ότι στις εστίες που περιέρχονται στα ιδρύματα, θα μεταφερθούν και οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί που είχαν στο ΕΙΝ», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε επιστολή που της έστειλε στα τέλη Ιανουαρίου, ζητώντας της να τηρήσει τη δέσμευσή της.

«Δεν υπογράφω»
Μιλώντας στη «Μ» ο κ. Καρακολτσίδης εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπέγραψε τη σύμβαση παραλαβής, διαμαρτυρόμενος γι’ αυτή την απόφαση. Ωστόσο, σε απάντηση του που έστειλε προχθές στον πρόεδρο του ΑΤΕΙΘ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Παναγιώτης Μανούρης επανέλαβε ότι το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης, πρώην ΕΙΝ, αδυνατεί να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες για κτίριο το οποίο αφενός δεν είναι της ιδιοκτησίας του (σ.σ. ανήκει στο ΑΤΕΙΘ) και αφετέρου δεν το έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του από την 4η Νοεμβρίου 2011 -ημερομηνία έκδοσης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης- και μετά. «Παρ’ όλα αυτά, το ίδρυμα κάλυψε με δική του ευθύνη τις λειτουργικές δαπάνες της Σπουδαστικής Εστίας Σίνδου μέχρι και την 16η Ιανουαρίου, ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης - παραλαβής των κτιριακών εγκαταστάσεων, του περιβάλλοντος χώρου και του εξοπλισμού της εν λόγω εστίας, από το ίδρυμα στο ΑΤΕΙΘ» σημείωσε και τόνισε πως «το ΑΤΕΙΘ συναίνεσε στην παράδοση - παραλαβή και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί».


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο 
Πηγή:Μακεδονία