Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Δημοσιεύματα για την Απάντηση της Υπουργού για την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας

Ελευθεροτυπία
enet.gr, 13:11 Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011


Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ η ευθύνη για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ΤΕΙ θα αναλάβουν τη διαχείριση για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών, μετά την κατάργηση Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου.

"Ο σχεδιασμός για τη στέγαση και τη σίτιση είναι η διαχείριση τους να δοθεί σε περιφερειακό επίπεδο, στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Θα υπάρχει η χρηματοδότηση του δημοσίου αλλά η διαχείριση αυτών των εστιών θα πάει στα πανεπιστήμια", ανέφερε.

Γνωστοποίησε ότι θα δημιουργηθεί νέος οργανισμός, ο οποίος θα θέτει τις προδιαγραφές για τη φοιτητική και μαθητική σίτιση και στέγαση και θα έχει τον έλεγχο και την εποπτεία σε όλες αυτές τις υπηρεσίες που αφορούν φοιτητές και σπουδαστές.

Τέλος, άφησε αιχμές για την αποτελεσματικότητα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, σημειώνοντας πως "πέρυσι το καλοκαίρι η διοίκηση του ΕΙΝ απέδωσε 2.400 δωμάτια τα οποία ήταν κατειλημμένα ή επινοικιαζόμενα, δηλαδή, πλούτος και περιουσία του ελληνικού λαού επί χρόνια χρησιμοποιούνταν με κάθε είδους πρόσχημα και δεν δινόταν σε αυτούς που την χρειάζονταν".

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο


Τα Νεα
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011


Απάντηση Διαμαντοπούλου στη Βουλή

Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ περνά το θέμα της σίτισης και στέγασης των φοιτητών

Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ΤΕΙ περνά η διαχείριση για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών, μετά την κατάργηση του ΕΙΝ (Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας).

Aυτό ανέφερε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

Ο τελευταίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι, αντί να επεκτείνει το θεσμό της δωρεάν σίτισης και στέγασης των φοιτητών, προχωρά στην κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, με συνέπειες απρόβλεπτες για τη φοιτητική μέριμνα.

Απαντώντας, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι στόχος είναι οι διαθέσιμες υποδομές για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υπάρξει ένας ορθολογικός σχεδιασμός για να δοθούν αυτές οι υπηρεσίες στους φοιτητές που πραγματικά τις χρειάζονται με βάση κριτήρια και κοινωνικά και οικονομικά και πληθυσμιακά.

Αναφερόμενη στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και στην επισήμανση του κ. Καραθανασόπουλου ότι στον Οργανισμό, που σήμερα απασχολεί 425 υπαλλήλους, υπήρξε σημαντική μείωση του προσωπικού και εντούτοις επιτελεί σημαντικό έργο, η υπουργός Παιδείας έσπευσε να σχολιάσει ότι η απόδοση ενός οργανισμού δεν αποτιμάται από τον αριθμό των θέσεων των εργαζομένων αλλά από την αποτελεσματικότητα του.

«Πέρυσι το καλοκαίρι η διοίκηση του ΕΙΝ απέδωσε 2.400 δωμάτια τα οποία ήταν κατειλημμένα ή επινοικιαζόμενα, δηλαδή, πλούτος και περιουσία του ελληνικού λαού επί χρόνια χρησιμοποιούνταν με κάθε είδους πρόσχημα και δεν δινόταν σε αυτούς που την χρειάζονταν.

» Φέτος θα δοθούν άλλα 1.600 δωμάτια, αν και δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η διαχείριση με δεδομένα τα κατεστημένα και τις ιδεοληψίες που υπάρχουν στους συγκεκριμένους χώρους και που δεν αφήνουν αυτά τα δωμάτια να είναι προς χάριν των φοιτητών που σπουδάζουν κανονικά.»

Όπως εξήγησε η υπουργός, ο σχεδιασμός για τη στέγαση και τη σίτιση είναι η διαχείριση τους να δοθεί σε περιφερειακό επίπεδο, στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα.

Ένα νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί, θα θέτει τις προδιαγραφές για τη φοιτητική και μαθητική σίτιση και στέγαση, θα έχει τον έλεγχο και την εποπτεία σε όλες αυτές τις υπηρεσίες που αφορούν φοιτητές και σπουδαστές.

Αναφερόμενη επίσης στην περιουσία και τα κληροδοτήματα του ΕΙΝ, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι στη νομοθετική ρύθμιση των ζητημάτων της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, θα ενταχθεί και η αξιοποίηση του ΕΙΝ, χωρίς όμως να διαταράσσονται οι δεσμεύσεις των κληροδοτημάτων.

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο


Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΣελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ

Αρνητικές συνέπειες για τους φοιτητές θα έχει η κατάργηση του ΕΙΝ
Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Την προωθούμενη κατάργηση από την κυβέρνηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σε σίτιση και στέγαση πάνω από 20.000 φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών, κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι έχει εδώ και χρόνια δρομολογηθεί μια πορεία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Ιδρύματος.
Και όλα αυτά, είπε, τη στιγμή που οι ανάγκες για σίτιση και στέγαση είναι πολλαπλάσιες και θα έπρεπε η κυβέρνηση να επεκτείνει το θεσμό της δωρεάν σίτισης και στέγασης.
Απαντώντας η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου παραδέχθηκε τη μείωση των πιστώσεων προς το ΕΙΝ - λόγω της κρίσης όπως είπε - και δικαιολόγησε την κατάργηση του ΕΙΝ, αναφέροντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η στέγαση και η σίτιση των φοιτητών και σπουδαστών να δοθούν σε περιφερειακό επίπεδο, σε επίπεδο Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Στόχος μας, είπε, μέσα από συμφωνίες που θα γίνουν με τα ιδρύματα η διαχείριση αυτών των εστιών να πάει στα Πανεπιστήμια και ένας κεντρικός οργανισμός θα βάζει «τις προδιαγραφές για τη φοιτητική και μαθητική μέριμνα».
Βέβαια, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι στο νομοσχέδιο για το νέο νόμο - πλαίσιο, που συζητιέται επίσης στη Βουλή, προβλέπεται ότι μπορεί η σίτιση και στέγαση των φοιτητών να περάσει σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα λειτουργεί εντός των ιδρυμάτων και σε τίποτα δε διασφαλίζεται ότι αυτές οι παροχές θα είναι δωρεάν για τους φοιτητές.
Η υπουργός προανήγγειλε και το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΙΝ, αφού όπως είπε στόχος μας είναι «στη συνολικότερη θεσμική ρύθμιση που θα γίνει για τα ζητήματα της ανεκμετάλλευτης περιουσίας του Δημοσίου, να ενταχθεί και η αξιοποίηση του ΕΙΝ».
Στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι όπως φαίνεται από την απάντηση της υπουργού, στόχος της κυβέρνησης είναι να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η παρεχόμενη δωρεάν μέριμνα και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση αυτού του τομέα.
Σχολιάζοντας τη θέση της υπουργού ότι ο τομέας αυτός θα περάσει σε περιφερειακό επίπεδο, υπενθύμισε ότι η εμπειρία από άλλους τομείς έχει δείξει ότι «όσες αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στην τοπική και την περιφερειακή διοίκηση αποτέλεσαν τον προθάλαμο με έμμεσο τρόπο της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης», πολύ περισσότερο που όπως ανέφερε η κυβέρνηση περικόπτει διαρκώς τις χρηματοδοτήσεις των Πανεπιστημίων
.



Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο