Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Απάντηση του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου στην Επίκαιρη Ερώτηση 1070/12-7-2011 του Βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτη, σχετικά με την κατάργηση δημοσίων οργανισμών και φορέων.


(αδιόρθωτο απομαγνητοφωνημένο κείμενο για δημοσιογραφική χρήση)
Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να επαναλαμβάνω πράγματα, τα οποία είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα και τα ακούει ο ελληνικός λαός και θεωρεί ότι δεν έχουν καμία αξία, αλλά είναι επείγουσα ανάγκη το κράτος να γίνει μικρότερο, εξυπνότερο, δικαιότερο, αποτελεσματικότερο.
Δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία, ότι πρέπει να περιορίσουμε τους φορείς της λεγόμενης Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι μας δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Ο έλεγχος είναι από δύσκολος έως αδύνατος και παρουσιάζουμε μια εικόνα διεθνώς, η οποία προσβάλει την Ελλάδα και τους Έλληνες και απαξιώνει τους κόπους που κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να πετύχουμε τη δημοσιονομική αλλά και την εθνική ανόρθωση.
Ο Οργανισμός Κωπαΐδας υπάρχει από το 1931, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αυτοχρηματοδοτούμενο, ασχολείται με εγγειοβελτιωτικά έργα και τώρα ανήκει στην Αιρετή Περιφέρεια. Αυτά τα προβλήματα προσπαθούμε να τα λύσουμε τώρα δραστικά.
Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε και εισηγηθήκαμε και ο κ. Πάγκαλος -που προεδρεύει της Επιτροπής για την κατάργηση των φορέων- και εγώ, οι κατάλογοι που έχουν διαμορφωθεί με τους υπό κατάργηση φορείς, να εισαχθούν αμέσως στην Βουλή προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και να ληφθεί η απόφαση.
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, θα επιδιώξουμε να προσθέσουμε ως τη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετική τροπολογία, προκειμένου να έχει συντελεστεί μέχρι τις 5 Αυγούστου η κατάργηση αυτή. Και αυτό αφορά όλους τους φορείς που έχουν περιληφθεί στη συμφωνία που έχουμε με τους θεσμικούς μας εταίρους και πιστωτές. Γιατί αυτό δεν μας το επιβάλει κανείς, δεν είναι ένας έξωθεν αναγκασμός, αλλά είναι μια στοιχειώδης ενέργεια εκλογίκευσης της κατάστασης υπέρ του κράτους, υπέρ του πολίτη, υπέρ της οικονομίας.
Και το ίδιο ισχύει και με τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ταυτόχρονα μια προσπάθεια να περιορίσουμε το κράτος και τη δημόσια δαπάνη, να δώσουμε μια αναπτυξιακή ώθηση μέσω νέων επενδύσεων και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά, προκειμένου να αναπτυχθούν, να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις, οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες καταπιέζονται λόγω του υπερβολικού διοικητικού κόστους ή λόγω μονοπωλιακών καταστάσεων, οι οποίες έχουν επιβληθεί.
Τίποτα από αυτά δεν θίγει το επίπεδο υπηρεσιών που πρέπει να έχει ο πολίτης, τίποτα από αυτά δεν θίγει τον στρατηγικό έλεγχο του κράτους πάνω σε τομείς οι οποίοι έχουν σημασία για την εθνική οικονομία, για την εθνική ασφάλεια, για την εθνική υπόσταση.
Υπάρχουν θεσμικές δυνατότητες, τις χρησιμοποιούμε από το Σύνταγμά μας, από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τις συμβάσεις που θα συναφθούν, προκειμένου να διαμορφώσουμε αυτό το νέο πλαίσιο το ταχύτερο δυνατό.
Το σχετικό νομοσχέδιο ήταν έτοιμο, εκκρεμούσε και τώρα θα αξιοποιηθεί με τη μορφή που σας είπα άμεσα, κοινοβουλευτικά. Η Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια εκ του νόμου, θα συνεδριάσει την Τρίτη, προκειμένου να λάβει και την τελική τυπική απόφαση, ώστε να μπορέσουμε να κινήσουμε τη διαδικασία αυτή σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Άρα, σε λίγες μέρες το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τη διαδικασία του νομοθετικού έργου, όπως και το ζήτημα των τυχερών παιχνιδιών, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως και το οποίο αποτελεί κεφάλαιο του ήδη κατατεθειμένου νομοσχεδίου».