Μια πολύ σοβαρή ανησυχία διακατέχει τους ενοίκους της φοιτητικής εστίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στη Δομπόλη, καθώς από τον Σεπτέμβριο, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κλείσει η εστία και να τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους.
Η εστία, η οποία φιλοξενεί περίπου 300 φοιτητές και φοιτήτριες και είναι η παλιότερη στα Γιάννενα, για χρόνια μάλιστα υπήρξε η μοναδική, πριν γίνει το πρώτο κτίριο των φοιτητικών κατοικιών στην πανεπιστημιούπολη, απέναντι από το φοιτητικό εστιατόριο. Τώρα, κινδυνεύει άμεσα να κλείσει καθώς το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας που το διαχειρίζεται, είναι μέσα στους φορείς οι οποίοι συγχωνεύονται ή καταργούνται το επόμενο διάστημα, ελέω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.
Σήμερα, οι σύλλογοι εστιών του ιδρύματος από τα Γιάννενα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, θα βρεθούν στο υπουργείο Παιδείας για να διαμαρτυρηθούν ενώπιον του επικείμενου κλεισίματος. Αρκετοί σύλλογοι βρίσκονται σε κινητοποίηση ήδη, καταλαμβάνοντας τα γραφεία διοίκησης, με βασικό αίτημα να διατηρηθεί το καθεστώς που εξασφαλίζει στους ενοίκους που πληρούν τις προϋποθέσεις, να διαμένουν δωρεάν και να εξασφαλίζουν και δωρεάν σίτιση στις εστίες της ΕΙΝ. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η επίσημη θέση του ιδρύματος είναι ότι οι εστίες δεν πρόκειται να κλείσουν, αλλά ουσιαστικά να περάσουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας, μέσω φορέα που θα τις διαχειριστεί. Κρίσιμο θα είναι πάντως το θέμα της χρηματοδότησης. Ήδη, οι πρώτες σκέψεις που κάνουν οι ένοικοι των κατοικιών και στα Γιάννενα, είναι να απευθυνθούν στο πανεπιστήμιο, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των κατοικιών και στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Τα πανεπιστήμια από την πλευρά τους όμως, βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική θέση μετά τις περικοπές του 50% σχεδόν της επιχορήγησης από το κράτος, βάζουν όμως σε πρώτη μοίρα κάλυψης των αναγκών τον τομέα της φοιτητικής μέριμνας.
Αν τελικά προχωρήσει το κλείσιμο του ιδρύματος, τότε θα δημιουργηθεί πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Οι ένοικοι σε όλες τις εστίες που διαχειρίζεται το ΕΙΝ είναι περίπου 8.000 σε όλη τη χώρα και στο 99% καταλαμβάνονται από φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας με οικογενειακά εισοδήματα ή ειδικούς λόγους που επιτρέπουν τη δωρεάν διαμονή τους. Όλοι αυτοί θα βρεθούν ξαφνικά να αναζητούν σπίτια προς ενοικίαση ή θα συσσωρευτούν ακόμα περισσότερες αιτήσεις στις κατοικίες που διαχειρίζονται απευθείας τα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας.